Najmanje sredstava utrošeno na istraživanje svemira

Država izdvojila 31 milijardu dinara za nauku u 2023. godini

Hi-techInovacijeInvesticijeSrbija

27.6.2024 16:28 Autor: Milica Vojtek 7

Država izdvojila 31 milijardu dinara za nauku u 2023. godini Država izdvojila 31 milijardu dinara za nauku u 2023. godini
U Srbiji je tokom 2023. godine utrošeno 31,7 milijardi dinara budžetskih sredstava za aktivnosti istraživanja i razvoja (IR), što predstavlja povećanje od 15,8 odsto... Država izdvojila 31 milijardu dinara za nauku u 2023. godini

U Srbiji je tokom 2023. godine utrošeno 31,7 milijardi dinara budžetskih sredstava za aktivnosti istraživanja i razvoja (IR), što predstavlja povećanje od 15,8 odsto u odnosu na prethodnu 2022. godinu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Udeo ukupnih budžetskih sredstava za IR u bruto domaćem proizvodu u 2023. godini iznosio je 0,4 odsto.

Najveći procenat pripao je sektoru države (54,6 odsto), a zatim sektoru visokog obrazovanja (22,4 odsto). Sledi inostranstvo sa 17,8 odsto, nefinansijski (poslovni) sektor sa 4,8 odsto, dok je za neprofitni sektor bilo namenjeno 0,4 odsto sredstava.

„Posmatrano prema društveno-ekonomskim ciljevima, najviše budžetskih sredstava opredeljenih za IR bilo je utrošeno za cilj Opšte unapređenje znanja – Istraživanja i razvoj finansirani iz drugih izvora – 22,6 odsto. Slede ciljevi Opšte unapređenje znanja – Istraživanje i razvoj finansirani iz opštih fondova univerziteta sa 20,6 odsto i Industrijska proizvodnja i tehnologija sa 15,1 odsto. Najmanje sredstava utrošeno je za cilj Istraživanje i eksploatacija svemira – 0,4 odsto“, navodi se u publikaciji RZS-a.

Sredstva koja su planirana za istraživanje i razvoj budžetom za 2024. godinu (pre rebalansa budžeta) iznosila su 37,3 milijarde dinara.

Najviše (22,5 odsto) planirano je za cilj Opšte unapređenje znanja – Istraživanja i razvoj finansirani iz drugih izvora.

Primetno je da je sve veći broj inovativnih kompanija zainteresovan da svoje poslovnice otvara u našoj zemlji. Među njima je i američka firma koja posluje u oblasti medicine i medicinskih pomagala – Medtronic. koja je najavila dolazak u Srbiju nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i budućim BIO4 kampusom.

Resorna ministarka Jelena Begović istakla je da su „takve kompanije bitne za Srbiju“.

„Ovakve kompanije su veoma bitne, zato što pokazuju da je Srbija prepoznata kao mesto kreacije, mesto sa talentima, i kompanije kao što je ova, koja zapošljava skoro 100.000 ljudi i oko 12.000 naučnika, i ulaže tri milijarde evra u istraživanja i razvoj, vide Srbiju kao partnera“, kazala je Begović.

Takođe, nedavno su iz kineske kompanije Shandong International, izrazili želju da se saradnja sa Srbijom nastavi, osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra u našoj zemlji.

„Nove tehnologije su bitne za Srbiju, tokom poslednje decenije naša država je napravila veliki uspeh u IКT sektoru, koji je postao glavna izvozna privredna grana. U ovoj oblasti nastao je i veliki broj startap kompanija i zahvaljujući našem jako dobrom obrazovanju u STEM oblastima“, rekla je tada ministarka Begović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.