U Srbiji manje od jednog procenta električnih vozila

Država osniva poseban fond za subvencije kupcima Fiat Grande Pande

Srbija

1.8.2024 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Država osniva poseban fond za subvencije kupcima Fiat Grande Pande Država osniva poseban fond za subvencije kupcima Fiat Grande Pande
Za subvencionisanje kupovine automobila Fiat Grande Panda koji će proizvoditi fabrika u Kragujevcu postojaće poseban fond, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne... Država osniva poseban fond za subvencije kupcima Fiat Grande Pande

Za subvencionisanje kupovine automobila Fiat Grande Panda koji će proizvoditi fabrika u Kragujevcu postojaće poseban fond, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov.

„Država je ove godine odlučila da subvencioniše samo električna vozila, za šta je odobreno 170 miliona dinara, dok će za Fiat Grande Pandu biti poseban fond čim ta vozila budu na tržištu“, rekla je Pavkov za RTS, a prenosi Beta.

Pre nedelju dana u Kragujevcu je počela probna proizvodnja električnog automobila Fiat Grande Panda, a serijska proizvodnja trebalo bi da počne za dva meseca. Električnih automobila u Srbiji ima manje od jednog procenta, a jedna od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine je subvencionisanje kupovine takvih vozila.

Subvencije za kupovinu električnih automobila su od 250 do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine.

Za subvencije, kako je navela Pavkov, može da konkuriše fizičko, pravno lice ili preduzetnik, do utroška sredstava ove godine ili najkasnije do 31. oktobra.

Za električne mopede i lake tricikle subvencije su 250 evra, a za električne motocikle, teške tricikle, lake i teške četvorocikle su 500 evra. Za putnička vozila do devet sedišta i teretna vozila koja ne prelaze teret od 3,5 tona, izdvajamo 5.000 evra“, rekla je ona.

Dobra vest je, kako je istakla, da je još na raspolaganju 63 miliona dinara, jer je 107 miliona dinara od početka godine, kad je počela da se sprovodi uredba o subvencionisanju, već rezervisano.

„Ove godine smo se usredsredili samo na električna vozila zato što su ona sto odsto ekološka. Nema nikakvog sagorevanja, emisije zagađujućih materija, nema korišćenja ni ulja koje posle mogu na neadekvatan način da se nađu u životnoj sredini“, rekla je Pavkov.

Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila počeo je 2020. godine kada je država izdvojila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila (samo četiri električna). Prošle godine je od planirana 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433,27 miliona dinara.

„Do danas je subvencionisana kupovina 2.500 električnih i hibridnih vozila, a samo za ovu godinu je obezbeđena kupovina za 187 električnih vozila“, rekla je Pavkov.

  • Maja

    1.8.2024 #1 Author

    Otvara fond za bogate da im služi kao gradski auto a onaj ko prima minimalac može da sanja. A ovo će biti i prevazidjeno. Ne stvara se fond za ekološke bombe u Srbiji, za obolelu decu Strašno

    Odgovori

  • MARA

    2.8.2024 #2 Author

    Stimulišu kupovinu Fiata

    Odgovori

  • Brana

    2.8.2024 #3 Author

    Za malobrojne

    Odgovori

  • NATI

    4.8.2024 #4 Author

    Bice veca prodaja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.