Agencija za osiguranje depozita ustupa paket potraživanja banaka u stečaju i države

Država prodaje paket Sartidovih dugova od 1,3 milijarde evra

Srbija

9.12.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država prodaje paket Sartidovih dugova od 1,3 milijarde evra Država prodaje paket Sartidovih dugova od 1,3 milijarde evra
Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnih Jugobanke i Beogradske banke, oglasila je da ustupa potraživanja od smederevskog Sartida uz naknadu, a metodom javnog... Država prodaje paket Sartidovih dugova od 1,3 milijarde evra

Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnih Jugobanke i Beogradske banke, oglasila je da ustupa potraživanja od smederevskog Sartida uz naknadu, a metodom javnog prikupljanja ponuda. Radi se o potraživanjima dve banke u stečaju u vrednosti od 342,5 miliona evra, kao i potraživanja same Agencije u ime države, koja su vredna 959,4 miliona evra.

Predmet ustupanja se isključivo prodaje kao celina, odnosno kao paket potraživanja, stoji u oglasu koji je objavljen na portalu AOD.

Detaljni podaci o predmetu ustupanja biće dostupni zainteresovanim učesnicima nakon podnošenja zahteva za otkup prodajne dokumentacije i uplate u iznosu od 12.000 dinara za domaća pravna ili fizička lica, odnosno 100 evra za strana pravna ili fizička lica.

„Zainteresovana lica koja otkupe prodajnu dokumentaciju i potpišu Ugovor o čuvanju poverljivih podataka, imaće pravo da izvrše pravnu i ekonomsku analizu potraživanja (Due Diligence) koje je predmet ustupanja, i to u prostorijama AOD zaključno sa 30. decembrom 2022. godine, stoji u oglasu.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. januar 2023. godine, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 12. januar u prostorijama AOD u 11 časova.

Portal N1 podseća da je prvi paket nenaplativih potraživanja državnih banaka u stečaju prodat u februaru 2019. godine. Tada je obelodanjeno da je kupac, nemački EOS Matrix, za paket od oko 240 miliona evra, ponudio 11,29 miliona evra, što je 4,7 odsto vrednosti.

Druga prodaja paketa potraživanja, vrednog 1,82 milijarde evra, desila se u aprilu 2021. a Ministarstvo finansija tada nije zvanično saopštilo ko je kupac, niti po kojoj ceni je ugovoren otkup potraživanja.

Portal VOICE je kasnije objavio da je ABL Solvent iz Zemuna, u vlasništvu Davora Macure, postao vlasnik poslovnog kompleksa Industrije mašina i traktora na Novom Beogradu tako što je preuzeo potraživanja Beobanke prema nekadašnjem gigantu, preneo je N1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.