očekuje se uspešno okončanje dijaloga

Nastavak pregovora o prodaji crnogorske Železare

BiznisInfrastrukturaInvesticijeRegionU fokusuVesti

4.8.2022 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nastavak pregovora o prodaji crnogorske Železare Nastavak pregovora o prodaji crnogorske Železare
Zainteresovani kupac za nikšićku Železaru Miodrag Davidović rekao je da je imao konstruktivne razgovore sa predstavnicima njenog vlasnika, Tosyali grupom iz Turske, kao i... Nastavak pregovora o prodaji crnogorske Železare

Zainteresovani kupac za nikšićku Železaru Miodrag Davidović rekao je da je imao konstruktivne razgovore sa predstavnicima njenog vlasnika, Tosyali grupom iz Turske, kao i da će oni biti nastavljeni sledeće sedmice.

On je Vijestima rekao da je optimista da će se pregovori uskoro uspešno okončati, poručivši da ne traži ni jedan evro pomoći i subvencija, već samo da mu se omogući da izgradi solarne i vetroelektrane koje bi snabdevale fabriku strujom, kao i da se Železari vrati krečana i mogućnost korišćenja vode sa brane Liverovići, jer bez toga nije moguće organizovati proizvodnju.

Ranije je saopšteno da Tosyali grupa za Železaru traži 25 miliona, a da je Davidović spreman da ponudi najviše 15 miliona evra. Iz vlade je saopšteno da bi oni u kupovini mogli učestvovati sa iznosom do 25 odsto cene.

”Pokušavamo da kupoprodaju obavimo bez učešća države, jer ne želim da me optužuju da biznis razvijam na štetu države”, poručio je Davidović, prenosi agencija Mina.

TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL NIKŠIĆ

VUKA KARADŽIĆA BB, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
2.681.227 (2021)
Broj zaposlenih:
262 (2021)

Na pitanje kako bi Železara funkcionisala dok se ne izgrade planirane solarne i vetroelektrane i kako bi do tada mogao pokriti troškove proizvodnje čelika pri visokim cenama električne energije, Davidović je odgovorio da bi solarne i vetroelektrane mogle biti izgrađene za godinu, a da bi do tada kupovao struju kao i svi ostali.

”Ne tražim nikakve popuste, ne želim da kažu da dobijam jeftinu struju na štetu osiromašenih građana. Ovakav projekat ne može biti profitabilan u prvoj godini, mi imamo dugoročnu strategiju i planove”, objasnio je Davidović, prenosi agencija Mina.

Železara Toščelik sada ima 55 miliona evra akumuliranih gubitaka, dugove od 68 miliona i 250 radnika. Ona ne radi već godinu i po. Radnici su do pre dva meseca primali zarade na nivou minimalne, a prošle nedelje su protestovali na krovu fabrike.

Sadašnji vlasnici su pre godinu od Vlade Crne Gore tražili garancije da će naredne tri godine za njih cena električne energije ostati na 23 evra po megavat satu, jer sa većom proizvodnja ne bi bila isplativa.

  • GOCA BG

    7.8.2022 #1 Author

    Radice ona odlicno kada je bude novi vlasnik preuzeo …

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #2 Author

    I oni prodaju drugima ono od čega država živi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...