Odluka o finansiranju biće doneta 4. decembra

Država traži 100 miliona evra kredita od EBRD za energetsku efikasnost u školama

Srbija

1.10.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država traži 100 miliona evra kredita od EBRD za energetsku efikasnost u školama Država traži 100 miliona evra kredita od EBRD za energetsku efikasnost u školama
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje zajma Srbiji u vrednosti od 100 miliona evra za finansiranje implementacije mera... Država traži 100 miliona evra kredita od EBRD za energetsku efikasnost u školama

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje zajma Srbiji u vrednosti od 100 miliona evra za finansiranje implementacije mera energetske efikasnosti i unapređenja održivosti zgrada u do 70 škola u različitim opštinama širom zemlje.

Projekat će, kako je navedeno u dokumentaciji u koju je Biznis.rs imao uvid, sprovoditi Ministarstvo za javna ulaganja Srbije i lokalne samouprave, a korisnici će biti škole širom Srbije.

Ciljevi projekta čije finansiranje EBRD razmatra su smanjenje upotrebe energije i resursa, smanjenje emisije CO2, dekarbonizacija građevinskog sektora u Srbiji i poboljšanje održivosti zgrada kao i udobnosti boravka u školama širom zemlje.

Kada je reč o efektima sprovođenja projekta u školama, očekuje se da će implementacija mera energetske efikasnosti doneti značajne uštede energije i doprineti smanjenju emisije CO2 u skladu sa EBRD-ovom metodologijom tranzicije zelene ekonomije (GET)

Projekat bi, takođe, trebalo da unapredi kapacitete za razvoj i implementaciju investicija u javnu infrastrukturu i njihovu ukupnu efikasnost i efektivnost.

EBRD će odluku o odobravanju ovog kredita doneti 4. decembra.

U nacrtu Strategije razvoja energetike, koja je letos prošla javnu raspravu, inače stoji da je Ministarstvo rudarstva i energetike ju periodu od 2014. do 2021. godine kroz aktivnosti Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti sprovelo sedam javnih poziva za rehabilitaciju javnih objekata u jedinicama lokalne samouprave.

U okviru tih poziva završeno je, kako je navedeno ukupno 107 projekata a ukupna investicija iznosila je oko 14,4 miliona evra, od kojih su sredstva Budžetskog fonda iznosila oko 8,9 miliona evra.

Foto: Freepik.com / wirestock

Ovi projekti su najvećim delom obuhvatili energetsku rehabilitaciju škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština.

Takođe, krajem jula ove godine ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji.

Ministarstvo je ove godine izdvojilo 800 miliona dinara (oko sedam miliona evra), dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara“, rekla je tada Đedović Handanović.

U okviru tog programa biće finansirani radovi za poboljšanje energetske efikasnosti u 15 škola, među kojima su muzička škola u Valjevu, osnovne škole u Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu i Ljigu kao i škole u Vladimircima, Svilajncu i Ražnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.