Od početka godine prodato više od 300 električnih automobila i hibrida

Država za subvencije spremila 120 miliona dinara, prijave do 1. novembra

AutomobiliEkologijaInvesticijeSrbija

14.7.2021 18:00 Autor: Marko Andrejić 1

Država za subvencije spremila 120 miliona dinara, prijave do 1. novembra Država za subvencije spremila 120 miliona dinara, prijave do 1. novembra
Država je i ove godine za subvencionisanu kupovinu električnih vozila, kao i hibrida koji istovremeno imaju mogućnost kretanja pomoću klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem... Država za subvencije spremila 120 miliona dinara, prijave do 1. novembra

Država je i ove godine za subvencionisanu kupovinu električnih vozila, kao i hibrida koji istovremeno imaju mogućnost kretanja pomoću klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) i električnog pogona, izdvojila 120 miliona dinara. Rok za prijavu je 1. novembar, a sredstva za 2021. godinu dodeljuju se za kupovinu jednog vozila.

Subvencije se kreću od 250 evra za mopede i lake tricikle, do 5.000 evra za isključivo električna vozila (putnička vozila sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo od maksimum 3,5 tona).

Za motocikle i teške četvorocikle kupci od države mogu dobiti 500 evra, a za hibridna vozila je predviđeno od 2.500 do 3.500 evra (za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i srednje teretno vozilo mase između 3,5 i 12 tona). Tačan iznos subvencije u ovoj kategoriji zavisi od toga da li vozilo emituje do 100g/km ugljendioksida ili do 50g/km.

Uredbom Vlade Srbije koja je doneta 12. marta 2020. godine, a u međuvremenu je u dva navrata izmenjena (poslednji put 28. maja ove godine), propisano je da pravo na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

„Cilj uredbe je da podstakne korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta. Doneta je u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i za unapređenje kvaliteta životne sredine“, kažu za Biznis.rs iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako navode, uredbom je u odnosu na način kupovine vozila propisan i postupak uplate subvencija, a zahtev za dodelu podnosi se Ministarstvu do 1. novembra 2021. godine.

Glavni izazovi za kupce – cena i održavanje

Cene električnih automobila kreću se uglavnom od 20.000 evra, pa naviše, u zavisnosti od brenda, modela i paketa opreme za koji se opredeli kupac. To je, čak i sa subvencijom od 5.000 evra, i dalje prilično iznad finansijskih mogućnosti prosečnog srpskog vozača, ali prilikom kupovine postoje i neke druge nedoumice.

„Prema podacima kojima raspolažemo, možemo primetiti da električni i hibridni automobili još uvek nisu doživeli popularnost u našoj zemlji. Nesumnjivo veće cene ovih vozila imaju svoj uticaj, kao i  još uvek prisutne dileme i pitanja, od toga kako je ovakve automobile najbolje održavati, do toga koji su mogući kvarovi i koliko njihova popravka košta“, objašnjavaju sa sajta Polovni automobili.

Foto: Pixabay

Prema njihovim podacima, tokom 2020. godine u Srbiji je prodato 637 hibridnih automobila (0,45 odsto od ukupnog broja prodatih automobila) i 41 automobil sa elektro pogonom (0,03 procenta od ukupnog broja prodatih automobila).

„Procentualno posmatrano, za nijansu veće ućešće hibridnih i elektro automobila u ukupnoj prodaji zabeleženo je od januara do maja tekuće godine. U tom periodu prodato je 311 hibridnih (0,59 odsto) i 23 električnih automobila (0,04 procenta)“, kažu iz Polovnih automobila za Biznis.rs.

Najveći problem za većinu vozača električnih automobila i dalje predstavlja nedovoljno razvijena infrastruktura na putevima. Iz Puteva Srbije navode da je na ključnim tačkama glavnih saobraćajnica u zemlji instalirano osam punjača za električne automobile. U Beogradu je situacija nešto bolja, pošto punjača ima i u pojedinim javnim garažama i na parkinzima hotela.

  • Zorica S.

    14.7.2021 #1 Author

    Mogao bi glavni grad pored ekoloskih vozila da se vise cisti….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...