Sve spremno za zimsku sezonu

EPS: Blok B2 na mreži nakon završenog remonta u termoelektrani Kostolac B

InfrastrukturaSrbija

13.9.2024 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPS: Blok B2 na mreži nakon završenog remonta u termoelektrani Kostolac B EPS: Blok B2 na mreži nakon završenog remonta u termoelektrani Kostolac B
Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je završen remont bloka B2 snage 350 megavata (MW), koji je na elektroenergetskoj mreži u termoelektrani (TE) Kostolac... EPS: Blok B2 na mreži nakon završenog remonta u termoelektrani Kostolac B

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je završen remont bloka B2 snage 350 megavata (MW), koji je na elektroenergetskoj mreži u termoelektrani (TE) Kostolac B.

Plan je da na mreži, posle urađenog remonta u drugoj polovini septembra, bude i blok B1, što će, kako je navedeno, označiti kraj remontne sezone u Kostolcu, prenosi Beta.

„Remonti i revitalizacije teku po planu i sve će biti spremno za zimsku sezonu i stabilno snabdevanje električnom energijom“, rekao je generalni direktor EPS-a Dušan Živković.

Dodao je da su svi remonti u potpunosti prilagođeni najvažnijoj investiciji, revitalizaciji jedine reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

„Ove godine završićemo prvi agregat, a drugi naredne, čime ćemo imati potpuno obnovljenih više od 600 megavata koji našem sistemu daju značajnu energetsku sigurnost“, rekao je Živković.

Foto: freepik.com/wirestock

U saopštenju se podseća da je prvi kapitalni remont na bloku B1 počeo u maju od završetka revitalizacije 2014. godine i smatra se jednim od najvažnijih poduhvata na obezbeđivanju sigurnog rada u narednim godinama postrojenja snage 350 MW.

Taj kapitalni remont, kako je navedeno, poboljšaće pouzdanost, energetsku efikasnost blokova, kao i ekološke performanse.

Takođe, iz EPS-a su podsetili da su ranije završene opravke i osvežavanje blokova A1 i A2 u TE Kostolac A.

„Uprkos suši, sistem EPS je i tokom ekstremnih temperatura stabilno snabdevao privredu i građane električnom energijom“, navodi se u saopštenju.

Tokom leta potrošnja je bila veća za oko 15 odsto u odnosu na ranije godine, dok je proizvodnja iz hidro sektora za oko 30 odsto manja u odnosu na 2023.

Hidrološke prilike su, kako je navedeno, veoma nepovoljne, jer je najveći broj vodotokova na ivici biološkog minimuma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.