Najveći udeo troškova u Slovačkoj, u Hrvatskoj među najnižim u EU

Evropljani četvrtinu budžeta troše na stanovanje, u Srbiji najveća stavka hrana

EUSrbija

4.1.2023 17:16 Autor: Julijana Vincan 3

Evropljani četvrtinu budžeta troše na stanovanje, u Srbiji najveća stavka hrana Evropljani četvrtinu budžeta troše na stanovanje, u Srbiji najveća stavka hrana
Domaćinstva u Evropskoj uniji izdvajala su u 2021. godini najviše za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva, čak četvrtinu svog budžeta. To je... Evropljani četvrtinu budžeta troše na stanovanje, u Srbiji najveća stavka hrana

Domaćinstva u Evropskoj uniji izdvajala su u 2021. godini najviše za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva, čak četvrtinu svog budžeta. To je za 0,5 procentnih poena (pp) manje u odnosu na 2020. godinu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U Srbiji je na ovu kategoriju troškova u 2021. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, odlazila šestina kućnog budžeta, dok je najveća stavka bila „hrana i bezalkoholna pića“, na koju je trošeno više od trećine.

Kada je reč o zemljama članicama EU, za stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva tokom 2021. godine najviše je izdvajano u Slovačkoj – skoro trećina kućnog budžeta (31,3 odsto). Slede Finska sa blizu 30 procenata i Danska sa 28,7 odsto. Stanovnici Malte izdvajaju najmanje (15,2 procenta), potom Litvanije (15,8 odsto) i Hrvatske (16,2 procenta).

Troškovi za hranu i bezalkoholna pića smanjili su se za 0,5 odsto u odnosu na pandemijsku godinu i činili su 14,3 odsto ukupnih rashoda domaćinstava u EU u 2021. godini. Za ovu kategoriju najviše izdvajaju stanovnici Rumunije (25,2 procenta), a najmanje u Irskoj (8,3 odsto).

Troškovi za transport bili su na trećem mestu, čineći 12,1 procenat ukupnih rashoda, što je povećanje od 0,5 pp. Naglašeno je da je ovaj rast povezan sa postupnim ukidanjem mera za sprečavanje širenja korona virusa, koje su uticale na kretanje i privredne aktivnosti širom EU.

Izvor: Eurostat, Republički zavod za statistiku

Iz istog razloga se desilo povećanje i u okviru kategorija „Rekreacija i kultura“ (rast sa 7,8 odsto u 2020. godini na osam procenata u 2021.), „Restorani i hoteli“ (sa šest na 6,6 odsto), „Zdravlje“ (sa 4,6 na 4,7 procenata) i „Odeća i obuća“ (sa 4,1 na 4,2 odsto). Učešće troškova za nameštaj i opremu za domaćinstvo, kao i troškova za obrazovanje, bilo je stabilno u EU i činilo je u 2021. godini šest, odnosno 0,9 procenata ukupnih rashoda, kao i u 2020. godini.

U 2021. godini je smanjena potrošnja domaćinstava za alkoholna pića i duvan, kao i troškova za ostale robe i usluge, i to za 0,2 pp za obe kategorije. Takođe su smanjena izdvajanja za komunikacije – za 0,1 pp.

Podsetimo, potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji porasla je u 2021. godini za četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, nakon rekordnog pada od osam procenata do kojeg je došlo zbog pandemije korona virusa.

Potrošnja u Srbiji veća od mesečnih prihoda

Za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva domaćinstvima u Srbiji je u 2021. godini mesečno odlazilo 16,4 odsto budžeta.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je prosečan mesečni prihod u ovoj godini iznosio 71.733 dinara, dok su domaćinstva trošila 169 dinara preko toga. Najveći deo kućnog budžeta (34,3 odsto) odlazio je na hranu i bezalkoholna pića.

Na transport je domaćinstvima odlazilo 9,1 odsto mesečnog budžeta, za „ostale lične predmete i ostale usluge“ šest odsto, za komunikacije 5,6 procenata, a za odeću i obuću 5,2 odsto, isto koliko i za rekreaciju i kulturu.

Za alkoholna pića i duvan se tokom 2021. godine u domaćinstvima u Srbiji trošilo 4,8 odsto kućnog budžeta, a za zdravlje 4,6 odsto.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Kao i uvek,svuda su rezije i zakup skupi,a kod nas hrana…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.1.2023 #2 Author

    Mi sve pare ostavismo u marketima

    Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #3 Author

    Pa kada je su sve namernice poskupele skoro duplo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...