EVROPSKA KOMISIJA POHVALILA SRBIJU ZA EKONOMSKE REFORME Postignut dogovor o šest preporuka za ublažavanje posledica epidemije

SrbijaVesti

19.5.2020 13:14 Autor: Ljiljana Begović 4

EVROPSKA KOMISIJA POHVALILA SRBIJU ZA EKONOMSKE REFORME Postignut dogovor o šest preporuka za ublažavanje posledica epidemije EVROPSKA KOMISIJA POHVALILA SRBIJU ZA EKONOMSKE REFORME Postignut dogovor o šest preporuka za ublažavanje posledica epidemije
Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa korona na rast i zaposlenost putem... EVROPSKA KOMISIJA POHVALILA SRBIJU ZA EKONOMSKE REFORME Postignut dogovor o šest preporuka za ublažavanje posledica epidemije

Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa korona na rast i zaposlenost putem adekvatnih diskrecionih mera fiskalne politike, podrške ekonomskog oporavka kroz povećanje kapitalne potrošnje usmerene na rast, u smislu povećanog udela potrošnje u BDP u 2020. godini, kao i na srednjoročnom planu.

Takođe, dogovor je postignut i o poboljšanju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, između ostalog, putem restruktuiranja, saopštilo je Ministarstvo finansija nakon ministarskog dijaloga između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske.

Sastanku koji održan putem video konferencije prisutvovali su i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, a u ime Srbije ministar finansija Siniša Mali i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Srbija je dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Na sastanku su predstavljeni programi ekonomskih reformi dok je glavna tema sastanka bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona.

Te mere se tiču obezbeđivanja delotvorne, transparentne i nediskriminatorne podrške pogođenim preduzećima, preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti posredstvom kratkoročnih programa i delotvornih mera aktivne politike tržišta rada, kao i poboljšanje socijalnih transfera kako bi se omogućila adekvatna podrška licima sa niskim prihodima, koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Mali je nakon konferencije Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU, rekao da je onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica epidemije.

„Srbija je po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, za rezultate koje smo postigli u prethodnom periodu, u 2019. godini, i sada i za mere koje smo predstavili“, rekao je Mali. Krizu je država dočekala sa zdravim javnim finansijama, snažna, sa dovoljno novca u budžetu, visokim deviznim rezervama i četiri godine suficita u budžetu, podsetio je Mali. Na toj osnovi su, dodaje, i preduzete mere pa je država mogla da obezbedi 5,1 milijardu evra pomoć privredi i građanima.

„To je imalo veliki odjek u Evropskoj komisiji. Mislim da smo od svih zemalja koje su predstavljale svoje programe ubedljivo najjači, ubedljivo najozbiljniji“, istakao je Mali, prenosi Tanjug.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izrazila je zadovoljstvo ocenom da je NBS i u 2019. godini sprovodila monetarnu politiku u skladu sa režimom inflacije.“Inflacija u Srbiji je niska i stabilna sedmu godinu zaredom, što je konkretna potvrda da je naša monetarna politika odgovarajuća“, navela je Tabaković.

  • Tatjana

    19.5.2020 #1 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    22.5.2020 #2 Author

    Jeste, svi zivimo u prosperitetu nakon ovog virusa kao da se nista nije desilo

    Odgovori

    • Zorica

      24.5.2020 #3 Author

      Samo stabilna privreda i maksimalne reforme koje moraju biti brze.

      Odgovori

  • Maja

    23.5.2020 #4 Author

    Dobra fiskalna ekonomija ce nas spasiti krize

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...