U Srbiji dvogodišnji zakup košta 35.000 dinara

Fama ili borba za prepoznatljivost biznisa: Kome treba .ai domen?

SrbijaSvet

6.6.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 1

Fama ili borba za prepoznatljivost biznisa: Kome treba .ai domen? Fama ili borba za prepoznatljivost biznisa: Kome treba .ai domen?
U nedelju, 4. juna, broj registrovanih .ai domena na globalnom nivou kretao se oko 174.000, kažu podaci servisa Domain Name Stat. Broj novoregistrovanih .ai... Fama ili borba za prepoznatljivost biznisa: Kome treba .ai domen?

U nedelju, 4. juna, broj registrovanih .ai domena na globalnom nivou kretao se oko 174.000, kažu podaci servisa Domain Name Stat. Broj novoregistrovanih .ai domena počeo je vrtoglavo da raste na dnevnom nivou od kada je 30. novembra lansiran ChatGPT, chat-bot koji koristi veštačku inteligenciju, odnosno AI.

Posledično, brojni preduzetnici zaključili su da ne bi bilo loše da sajt njihovog biznisa dobije „zvučnu“ adresu sa .ai domenom, koji inače nema veze sa veštačkom inteligencijom već je nacionalni internet domen karipskog ostrva Angvila.

Svojevrstan rekord u registraciji novih .ai domena postavljen je 12. decembra prošle godine, pošto je tokom toga dana registrovano čak 4.043 domena sa toliko željenim TLD-om (ili „nastavkom“, kako bi rekli laici). Takođe, podaci Domain Name Stat kažu i da je krajem decembra bilo oko 70.000 registrovanih .ai domena, što znači da se do kraja maja njihov broj više nego udvostručio.

Kada je reč o registraciji .ai domena, pitanje je da li je na delu samo fama oko veštačke inteligencije ili poslovna odluka koja bi mogla ozbiljno da utiče na percepciju kompanije ili usluge za koju se naziv domena registruje – jer se ipak radi o izuzetno važnom aspektu identiteta na internetu.

Stručnjak za digitalnu imovinu u Diplo fondaciji Arvin Kamberi za Biznis.rs kaže da, iako pomama oko veštačke inteligencije i servisima koji se razvijaju na AI platformi svakako ima udela, popularnost .ai domena ima i realnu osnovu.

„Mnoge kompanije pokušavaju da korišćenjem velikih AI modela naprave proizvod koji je uže specijalizovan, odnosno koji donosi konkretno rešenje nekih od IT problema. Skoro svi takvi servisi koriste .ai domene. Takođe, čini se da je malo na delu i pristup ‘ko pre devojci, njemu devojka'“, ocenio je Kamberi.

Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Kada je reč o Srbiji, odgovori na upite koje smo prosledili kompanijama koje pružaju uslugu registracije domena, pokazuju da se fama oko .ai domena nije prelila na domaću IT scenu. Tako su nam iz mCloud rekli da nisu primetili povećano interesovanje za .ai domenima.

„Moguće da razlog leži u tome što je dosta skup u odnosu na domene koji se najviše registruju (.rs, .com i slično). Najkraći period za koji se .ai domen može zakupiti je dve godine, dok je uobičajeno trajanje godinu dana, a cena je 35.000 dinara za dve godine“, kažu iz mCloud za Biznis.rs.

Kada je reč o tome ko može registrovati .ai domen, naglašavaju da nema posebnih uslova ili zahteva za registraciju.

„Bilo ko može registrovati .ai domen – domaća ili strana kompanija, kao i fizičko lice“, dodaju iz mCloud.

U kompaniji Loopia nam je rečeno da trenutno nemaju u ponudi .ai domen, kao i da nije bilo interesovanja za registraciju.

Na globalnom nivou, međutim, na .ai domenu može dobro da se zaradi. Kako je registracija počela još 1995. godine, naziv koji možda nije bio atraktivan ranije sada može da dostigne izuzetno visoku cenu.

Tako su, prema podacima portala NameBio, najskuplje plaćeni nazivi expert.ai (108.000 dolara) i music.ai (101.500 dolara). Trenutno su u toku aukcije za preprodaju isteklih naziva – a potencijalni kupci najviše su zainteresovani za wise.ai, za koji se trenutno nudi nešto više od 9.000 dolara, brand.ai gde je licitacija stigla do 7.005 dolara i pack.ai, za koji se nadmeće 18 učesnika, dok je ponuđena cena dostigla 5.000 dolara.

Sama Angvila, ostrvo koje je deo britanske prekomorske teritorije, za sada više računa na turizam nego na nove tehnologije, ali novac „kaplje“ i od registracije novih, kao i preprodaje isteklih zakupa domena. Naime, svaki put kada se .ai domen registruje ili se produži zakup u budžet ostrva sa 15.000 stanovnika slije se 50 dolara. To znači da bi, na 174.000 registrovanih .ai domena, Angvila trebalo da je do sada prikupila oko 8,7 miliona dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...