Stavnovništvo na srednji rok očekuje inflaciju od 10 odsto, privreda i banke upola nižu

Finansijski sektor i privreda spuštaju inflaciona očekivanja, građani očekuju rast cena

BankeSrbija

20.9.2023 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Finansijski sektor i privreda spuštaju inflaciona očekivanja, građani očekuju rast cena Finansijski sektor i privreda spuštaju inflaciona očekivanja, građani očekuju rast cena
Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u avgustu 2024. godine, biti na istom nivou... Finansijski sektor i privreda spuštaju inflaciona očekivanja, građani očekuju rast cena

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u avgustu 2024. godine, biti na istom nivou od sedam odsto, kao što su očekivali u julu, dok su prema septembarskoj anketi Bloomberga ta očekivanja još niža i iznose 6,4 odsto.

Privrednici su ublažili kratkoročna inflaciona očekivanja na devet odsto, dok anketirani građani i dalje očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi 15 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u okviru redovnog mesečnog izveštaja.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) u prethodna tri meseca kontinuirano su se smanjivala, tako da su u odnosu na maj, kada su iznosila 10 odsto, u avgustu niža za procentni poen i iznose devet odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja, ističu iz NBS.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred smanjena su sa pet odsto u julu na 4,5 odsto u avgustu, a očekivanja za tri godine unapred sa 3,8 odsto na 3,5 odsto, tako da se za oba perioda nalaze unutar granica cilja NBS.

Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, očekivanja za dve godine unapred su sa 6,2 odsto u julu blago smanjena na šest odsto u avgustu.

Interesantno je da su blago povećana inflaciona očekivanja privrednika u periodu za tri godine unapred – ona nalaze na nivou od pet odsto, dok su u julu bila na 4,8 odsto.

Izvor: NBS, Izveštaj o inflacionim očekivanjima, avgust 2023

„Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku“, zaključili su iz NBS.

Inflaciona očekivanja stanovništva na kratak rok nisu se, međutim, promenila u odnosu na julsku anketu. Građani očekuju da će inflacija u avgustu iduće godine iznositi 15 odsto.

„Кada je reč srednjoročnim očekivanjima stanovništva, ona se za dve i tri godine unapred nalaze na nivou od 10 odsto i nisu menjana u odnosu na julsku anketu“, istakli su iz NBS u analizi.

Ukazali su i na to da je u anketi smanjen udeo ispitanika koji ima percepciju znatnog porasta cena u prethodnoj godini dana, sa 70 odsto na oko 64 odsto.

Procenat onih koji očekuju znatan rast cena u narednoj godini dana blago je povećan sa oko 27 odsto u julskoj na oko 30 odsto u avgustu, ali i dalje više od polovine ispitanika očekuje njihov umeren ili blag rast, a najveći deo anketiranih građana očekuje da će inflacija u narednih godinu dana biti niža nego u prethodnoj godini, stoji u Izveštaju o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...