FRANCUSKA DONACIJA ZA BEOGRADSKI METRO Za izradu idejnog projekta 8,3 miliona evra

InvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

12.5.2020 13:40 Autor: Ljiljana Begović 2

FRANCUSKA DONACIJA ZA BEOGRADSKI METRO Za izradu idejnog projekta 8,3 miliona evra FRANCUSKA DONACIJA ZA BEOGRADSKI METRO Za izradu idejnog projekta 8,3 miliona evra
Vlada Francuske doniraće 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa, definisano je sporazumom koji su u utorak u Beogradu potpisali predstavnici... FRANCUSKA DONACIJA ZA BEOGRADSKI METRO Za izradu idejnog projekta 8,3 miliona evra

Vlada Francuske doniraće 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa, definisano je sporazumom koji su u utorak u Beogradu potpisali predstavnici vlada Srbije i Francuske.

U ime Srbije, sporazum su potpisali ministri za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i za evropske integracije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, dok je Francusku predstavljao ambasador te zemlje u Srbiji Žan Luj Falkoni (Jean Louis Falconi). Potpisivanju sporazuma je prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Mihajlović je rekla da će sporazum biti pretočen u ugovor iz kojeg će se dalje realizovati 8,3 miliona evra i da se u narednih godinu dana može očekivati da se dobiju jasne smernice i kako će izgledati prva linija i tačno koliko ona treba da košta, kao i da se pripremimo za pocetak izgradnje prve linije. „U međuvremenu mi razgovaramo i sa francuskom vladom, ali i sa kineskim partnerima, kako ćemo graditi i finansirati ovaj projekat“, rekla je ona, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug

Kako je rekla, to će biti najveći i najteži finansijski projekat u celom regionu, pošto se procenjuje da će tri linije metroa koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra.

Podsećanja radi, francuska kompanija „Egis“ je prošle godine, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik – Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, železnička stanica Zemun – Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Srbiji, prošle godine. „Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja“ rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.

  • Ivan

    12.5.2020 #1 Author

    Bg treba da dobije metro bilo bi svima lakse

    Odgovori

    • Mdx

      2.6.2020 #2 Author

      Krajnje je vreme da Bg ima metro

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...