Uzroke treba tražiti u ispravnosti vozila i načinu vožnje

Godište proizvodnje ne utiče na izbijanje požara, problem najčešće neredovno održavanje automobila

AutomobiliOsiguranjeSrbija

21.7.2022 10:31 Autor: Stanislav Stanišić 6

Godište proizvodnje ne utiče na izbijanje požara, problem najčešće neredovno održavanje automobila Godište proizvodnje ne utiče na izbijanje požara, problem najčešće neredovno održavanje automobila
„Četiri zapaljena automobila na putu u Crnoj Gori trebalo bi da budu opomena svim vozačima da pre svega na put kreću ispravnim vozilom i... Godište proizvodnje ne utiče na izbijanje požara, problem najčešće neredovno održavanje automobila

„Četiri zapaljena automobila na putu u Crnoj Gori trebalo bi da budu opomena svim vozačima da pre svega na put kreću ispravnim vozilom i da tokom vožnje ne forsiraju svog četvorotočkaša“, kažu za Biznis.rs u beogradskom servisu Auto line.

Konkretno, deonica kroz Crnu Goru je zbog uspona veoma zahtevna i u velikoj većini slučajeva automobili su izloženi maksimalnom opterećenju.

Iz servisa upozoravaju vozače da obrate pažnju na stil vožnje jer se kretanjem u većem stepenu prenosa na uzbrdici motor dodatno zagreva i nema dodatnog hlađenja. Kretanje u najvišem stepenu prenosa sa malim brojem obrtaja usporava rad pumpe za vodu, a to dalje dovodi do povišene temperature ulja i goriva i curenja na mestima gde su oštećeni dihtunzi, creva i spojevi. Posebno su u problemu vozila sa manjom zapreminom motora.

„Preporuka je da se vozi smanjenom brzinom u nižem stepenu prenosa, kako bi motor radio u višim obrtajima i kako bi hlađenje bilo optimalno“, ističu iz servisa Auto line.

Treba računati i na činjenicu da su automobili kojima se ide na odmor uglavnom opterećeni prtljagom i brojem putnika, što dodatno otežava kretanje na usponima.

„Treba non-stop isticati važnost održavanja automobila i provere ispravnosti, u letnjoj sezoni posebno rashladne tečnosti, ispravnosti akumulatora i klima uređaja, jer i najmanji kvar može prilikom većih opterećenja da dovede do neželjenih posledica“, upozoravaju serviseri.

Pored toga, uzročnici požara mogu biti i neispravna instalacija, oštećena creva koja dovode do curenja motornog ulja i goriva ili oštećeni izduvni sistem.

„Ukoliko pri gradskoj vožnji primetite da iz nekog razloga motorno ulje curi, što se najpre primeti po flekama ispod automobila, onda pre polaska na put obavezno rešite ovaj nedostatak. I kapljica ulja pri velikim temperaturama može biti uzročnik požara“, ocenjuju stručnjaci.

U ovakvim situacijama se može spekulisati o razlozima koji su doveli do požara na automobilu, ali je činjenica da svako vozilo mora da ima protivpožarni aparat.

Iz servisa Auto line kažu da vrednost automobila i godište proizvodnje ne utiču na izbijanje požara, već neredovno i nestručno održavanje.

  • GOCA BG

    21.7.2022 #1 Author

    Da su usluge u servisima malo manje,svi bi isli na redovne preglede,ovako ljudi sami popravljaju i dolazi do ovakvih situacija…

    Odgovori

  • Anna

    21.7.2022 #2 Author

    Treba odvojiti malo vremena i novca i proveriti auto pre polaska na put. Jeftinije je.

    Odgovori

  • BRANA19

    22.7.2022 #3 Author

    Treba se vise voditi racuna…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.7.2022 #4 Author

    Odrzavanja mora biti

    Odgovori

  • MarijaS

    22.7.2022 #5 Author

    Treba voditi računa o autu

    Odgovori

  • JOVANA

    22.7.2022 #6 Author

    Ako vec voze auto treba da vode racuna o istom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...