Stečaj okončan u decembru prošle godine

Hotel Balkan se ispisao sa Beogradske berze, izbrisan iz APR, ali – ima nove vlasnike i radi

IzdvajamoSrbija

27.2.2024 11:42 Autor: Milica Rilak 8

Hotel Balkan se ispisao sa Beogradske berze, izbrisan iz APR, ali – ima nove vlasnike i radi Hotel Balkan se ispisao sa Beogradske berze, izbrisan iz APR, ali – ima nove vlasnike i radi
Renovirana zgrada i posećena kafeterija u prizemlju svedoče o tome da hotel Balkan ponovo radi, ali je došlo do velikih promena kada je reč... Hotel Balkan se ispisao sa Beogradske berze, izbrisan iz APR, ali – ima nove vlasnike i radi

Renovirana zgrada i posećena kafeterija u prizemlju svedoče o tome da hotel Balkan ponovo radi, ali je došlo do velikih promena kada je reč o statusu preduzeća i vlasništvu.

Stečaj Hotelsko-ugostiteljsko turističkog preduzeća (HUTP) Balkan zaključen je 14. decembra 2023. godine, ali su tek ovih dana, tačnije 23. februara, njegove akcije ispisane iz Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHoV), dok je dan ranije doneto rešenje kojim se iz Agencije za privredne registre briše to pravno lice.

Sama zgrada hotela je, međutim, promenila vlasnike, i danas se u katastru kao novi vlasnik vodi beogradska kompanija D.N.Ž. – Nešković, u vlasništvu kompanije Nešković iz Bijeljine.

Sam hotel Balkan promenio je nekoliko vlasnika, 2005. godine većinski vlasnik akcionarskog društva HUTP Balkan postaje kompanija W.E.G. Technology, da bi i sama završila u stečaju 2017. godine, a njen poverilac AIK banka prodala je zgradu hotela 2018. godine.

Vrednost hotela u Prizrenskoj ulici, u neposrednom komšiluku beogradskih hotela Moskva i Casina tada je procenjena na nešto više od milijardu dinara (1,03 milijarde dinara), što je i zabeleženo u Godišnjem izveštaju sa mišljenjem revizora za 2018. godinu AIK banke.

U katastru nepokretnosti kao vlasnik objekta danas je upisana kompanija D.N.Ž. – Nešković sa sedištem u beogradskoj opštini Savski venac, dok je njen stopostotni vlasnik kompanija Nešković iz Bijeljine.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, D.N.Ž. – Nešković registrovana je za delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, a u 2022. ostvarila je prihod od devet miliona dinara. Ističe se, međutim, vrednost njenog kapitala od 1,05 milijardi dinara.

Hotel Balkan / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Kako je okončan stečaj HUTP Balkan?

Za razliku od zgrade hotela, koja je nastavila da „živi“ zahvaljujući novim vlasnicima, akcionarsko društvo HUTP Balkan danas više ne postoji.

Na osnovu rešenja o zaključenju stečaja određeno je da se potraživanje stečajnog dužnika (HUTP) prema nekadašnjem vlasniku W.E.G. Technology u vrednosti od gotovo tri milijarde dinara, od kojih je 1,23 milijarde uslovno potraživanje, prenosi na poverioce drugog i trećeg isplatnog reda. Među poveriocima najviše je fizičkih lica – odnosno nekadašnjih zaposlenih kojima se duguje za doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje.

Sa druge strane, iz rešenja o zaključenju stečaja vidljivo je da je HUTP Balkan ostao dužan i drugim preduzećima kao i brojnim institucijama.

Primera radi, Fond za razvoj kao poverilac trećeg reda ima pravo na 369,7 miliona dinara, Poreska uprava Savski Venac ima pravo na 208,3 miliona dinara, dok je Banca Intesa prema tom rešenju dobila 370,5 miliona dinara.

Banka Poštanska štedionica je na isti način dobila 197,1 milion dinara, a AIK banka 327,8 miliona dinara.

Sa druge strane, hotel Balkan i njegovi novi vlasnici ovih dana šire tim saradnika, pa je tako D.N.Ž. -Nešković oglasio da zapošljavaju recepcionere i menadžera hotela.

Na portalu hotela Balkan inače stoji da čuvena zgrada, sagrađena oko 1860. godine i kojoj je priznat status kulturnog dobra, nudi 75 soba i apartmana.

 • Lisica

  27.2.2024 #1 Author

  Dobra ponuda

  Odgovori

 • SUNCE

  27.2.2024 #2 Author

  Vlasnici se menjaju.To je kapitalizam.Vazno je samo da se sacuva hotel kao nacionalno dobro jer je sagradjen u 19.veku

  Odgovori

 • Dux011

  27.2.2024 #3 Author

  Pa dobro, ipak ima dugu tradiciju, treba da opstane.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.2.2024 #4 Author

  Novi vlasnik verujem da je uložio dosta dy dovede ovaj hotel u red..

  Odgovori

 • Vale

  28.2.2024 #5 Author

  Ma sta ima veze, neka hotel I dalje radi

  Odgovori

 • Anonimni

  3.3.2024 #6 Author

  bitno je da hotel i dalje radi

  Odgovori

 • zoi

  3.3.2024 #7 Author

  bitno je da hotel i dalje radi

  Odgovori

 • Jj992

  4.3.2024 #8 Author

  Privatna svojina.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...