Nedostajuća sredstva u finansiranju MSP sektora procenjena na 7,59 milijardi dolara

IFC odobrio AIK banci liniju od 50 miliona evra

BankePoslovanjePreduzetnikSrbija

27.12.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IFC odobrio AIK banci liniju od 50 miliona evra IFC odobrio AIK banci liniju od 50 miliona evra
Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila je AIK banci a.d. Beograd novu liniju od 50 miliona evra, čime je malim i srednjim preduzećima u Srbiji,... IFC odobrio AIK banci liniju od 50 miliona evra

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila je AIK banci a.d. Beograd novu liniju od 50 miliona evra, čime je malim i srednjim preduzećima u Srbiji, posebno onima koja ulažu u zelene projekte, omogućen povećan pristup finansijskim sredstvima. Cilj saradnje je da se poveća dostupnost kredita malim i srednjim preduzećima i razviju nove opcije za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena u Srbiji, navodi se u saopštenju AIK banke.

Zahvaljujući investiciji IFC-a, AIK banka će moći da proširi svoju kreditnu ponudu za mala i srednja preduzeća. Planirano je da najmanje 20 odsto ovih sredstava bude izdvojeno za kredite u oblasti klimatskih promena.

„Izuzetno nam je drago što će nam sporazum o partnerstvu sa IFC-om omogućiti da otvorimo novo poglavlje u daljem razvoju i unapredimo planove u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG). AIK banka razvija i jača svoje poslovanje na odgovoran i održiv način, i ima 45 godina dugu tradiciju pružanja podrške razvoju lokalne privrede“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK banke dodajući da ova saradnja omogućava banci da ojača i pruži “dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti”.

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni deo srpske privrede, čineći 99 odsto ukupnog broja firmi. Međutim, prema MSME Finance Gap Report izveštaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranju ovog sektora u Srbiji procenjuju se na 7,59 milijardi dolara, što je jednako 14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte kako bi unapredilo poslovanje i uticalo na ublažavanje efekata uticaja klimatskih promena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala, ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja dostupnim na tržištu. Nova linija IFC-a pomoći će AIK Banci da zadovolji rastuću potražnju za zelenim finansiranjem.

“Sa zadovoljstvom smo pristupili dugoročnom partnerstvu sa srpskom AIK bankom, sa namerom da podržimo širenje kreditne ponude i jačanje konkurentnosti banke koja posluje na regionalnom tržištu u skladu sa zahtevima dobre prakse“, rekao je Ari Naim (Ary Naim), regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

On je naglasio da će ova linija pomoći AIK banci da diversifikuje svoj kreditni portfolio i odgovori na rastuću potrebu za finansiranjem malih i srednjih preduzeća, a naročito njihovih projekata u oblasti zelene tranzicije.

Pored obezbeđivanja sredstava, IFC pomaže AIK banci da uspostavi okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje (ESG), kao i da bolje proceni uticaje klimatskih rizika u svom portfoliju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...