Projekti bi trebalo da budu operativni do 2025. godine

IFC razmatra 200 miliona evra vredan kredit za kineski Minth u Srbiji i Poljskoj

AutomobiliBankeInvesticijeSrbija

27.6.2024 15:32 Autor: Milica Rilak 1

IFC razmatra 200 miliona evra vredan kredit za kineski Minth u Srbiji i Poljskoj IFC razmatra 200 miliona evra vredan kredit za kineski Minth u Srbiji i Poljskoj
Međunarodna finansijska korporacija (IFC) objavila je da razmatra odobravanje zajma kineskoj kompaniji Minth Group Limited za finansiranje proširenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj u... IFC razmatra 200 miliona evra vredan kredit za kineski Minth u Srbiji i Poljskoj

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) objavila je da razmatra odobravanje zajma kineskoj kompaniji Minth Group Limited za finansiranje proširenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj u oblasti proizvodnje kućišta za baterije električnih automobila.

Prema podacima IFC, ukupna vrednost Minthovog projekta širenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj je 598 miliona evra, a navodi se i da se očekuje se da će ti projekti biti operativni do 2025. godine.

Kada je reč o Srbiji, Minthovi planovi obuhvataju proširenje postojećih pogona kompanije Minth Automotive Europe DOO (MAE) za proizvodnju kućišta za baterije za električne automobile, u okviru postojećeg kompleksa u Loznici, kao i za podršku izgradnji tri proizvodne linije u Šapcu.

„Oba objekta su u okviru postojećih kompleksa podružnica Mintha“, napominje se u dokumentaciji IFC.

Za Poljsku, Minth planira proširenje postojećeg pogona za proizvodnju kućišta baterija u gradu Šprotava, unutar industrijske zone.

„Minth Group je svetski priznati proizvođač auto-delova, sa uspostavljenim proizvodnim kapacitetima u inostranstvu i više od 70 proizvodnih pogona koji rade kao samostalna pravna lica u Kini, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Srbiji, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Predloženo finansiranje IFC-a biće ograničeno samo na operacije MAE Srbija i Minth Poland i ne uključuje druge operacije Minth grupe„, naglašava IFC, koji tek treba da se izjasni o predloženom zajmu.

Image by Freepik

Podsetimo da je u martu 2022. godine, povodom svečanog otvaranja fabrike u Loznici i polaganja kamena temeljca za pogon u Šapcu, kompanija Minth saopštila da je u Srbiji osnovala pet fabrika, sa ukupnim ulaganjem od preko 500 miliona evra, i da očekuje da će obezbediti skoro 3.000 radnih mesta kada sve proizvodne linije budu završene i puštene u rad.

Kompaniji Minth je, kako je objavila Nova ekonomija, država u martu ove godine odobrila subvenciju za širenje proizvodnje od 23,5 miliona evra, i to za drugu fazu izgradnje fabrike za proizvodnju delova za automobile.

Ta kineska kompanija je, inače, u oktobru prošle godine podnela resornom ministarstvu zahtev za saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje proizvodnog kompleksa za automobilsku industriju u Šapcu.

Kako je navedeno u dokumentu u koji je uvid imala eKapija, u planu je gradnja pogona za proizvodnju aluminijumskih kućišta i delova kućišta za baterije za električne automobile, uz godišnju proizvodnju 760.000 jedinica.

IFC je, inače, obelodanio i na koji način je pratio eventualne ekološke i socijalne rizike (E&S) u vezi sa Minthovim projektima u Srbiji i Poljskoj, a u okviru procesa odlučivanja o zajmu.

„IFC-ov E&S pregled projekta uključivao je pregled javno dostupnih E&S dokumenata i informacija u vezi sa projektom i studija koje je obezbedila kompanija, virtuelne sastanke sa rukovodiocima kompanije zaduženim za zaštitu životne sredine, socijalna pitanja, zdravlje i bezbednost na radu u januaru 2024. godine, kao i posete lokacijama u Srbiji (Šabac i Loznica) i u Poljskoj (Šprotava) u februaru 2024. godine, gde se tim IFC sastao sa lokalnim predstavnicima Mintha“, navodi se u dokumentaciji te međunarodne finansijske institucije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.