U toku Inovacioni forum Srbija - Italija u Beogradu

Inovacije otvaraju nova tržišta

BiznisSrbija

6.12.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inovacije otvaraju nova tržišta Inovacije otvaraju nova tržišta
Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović učestvovali su na dvodnevnom Inovacionom forumu... Inovacije otvaraju nova tržišta

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović učestvovali su na dvodnevnom Inovacionom forumu Srbija – Italija u Beogradu.

Inovacioni forum održava se u cilju stvaranja platforme za poslovnu saradnju i akademsku zajednicu u Srbiji i Italiji i jačanja saradnje dveju zemalja u oblasti inovacija kroz povezivanje kompanija, inkubatora, akceleratora i startapova.

Poseban akcenat foruma je na agrotehnologiji, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni na industrijske procese, zelenoj tranziciji, pametne gradove i održivu mobilnost, saopštila je Vlada Srbije

U sklopu foruma potpisani su i sporazumi o saradnji između AREA tehnološkog parka u Trstu i četiri naučno-tehnološka parka u Srbiji (Beograd, Niš, Čačak i Novi Sad), italijanske kompanije Arexpo SpA i Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, kao i Univerziteta Insubria i univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Jovanović je istakao da je Srbija spremna da uspešna iskustva digitalne transformacije podeli sa Italijom i da osmisli nove zajedničke ciljeve i projekte.

Ministar je naveo da kada je u pitanju inovaciona i digitalna infrastruktura jedan od najbitnijih projekata u 2024. godini je završetak izgradnje Kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra „Ložionica“ u Beogradu i početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu u okviru kojeg će se naći i novi naučno-tehnološki park Kragujevac.

On je dodao da je naša zemlja otvorena za saradnju i kreiranje novih mogućnosti, nudeći najsavremenija tehnološka, inovativna rešenja, kao i visokokvalifikovani inženjerski kadar.

Begović je ocenila da inovacije otvaraju nova tržišta, utiču na rast naše ekonomije, ali i društva u celini.

Malo tržište je izazov Srbije koji moramo da prevaziđemo, pa nam treba pomoć partnera kao što je Italija da nam pomogne da nastavimo da gradimo jaku ekonomiju, nauku i inovacioni sistem, istakla je Begović. Ocenila je da Srbija može mnogo da ponudi jer ima ideje i viziju, i izrazila uverenje da su kvalifikovani ljudi naša najveća snaga.

Ovaj forum održava se 5. i 6. decembra u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u Srbiji, Italijanskom trgovinskom agencijom (ITA), Regionom Lombardija, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, Privrednom komorom Srbije (PKS) i uz podršku WMF – We Make Future i Impact Hub Beograd.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...