predsednik Microsofta "spušta loptu", ali napominje da bezbednosne smernice treba uspostaviti na vreme

Do proboja superinteligentne veštačke inteligencije moguće decenije

Hi-techInovacijeLifestyleSvet

1.12.2023 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Do proboja superinteligentne veštačke inteligencije moguće decenije Do proboja superinteligentne veštačke inteligencije moguće decenije
Predsednik tehnološkog giganta Microsofta Bred Smit (Brad Smith) rekao je da nema šanse da se superinteligentna veštačka inteligencija stvori u narednih 12 meseci i... Do proboja superinteligentne veštačke inteligencije moguće decenije

Predsednik tehnološkog giganta Microsofta Bred Smit (Brad Smith) rekao je da nema šanse da se superinteligentna veštačka inteligencija stvori u narednih 12 meseci i upozorio da bi takva tehnologija mogla biti udaljena decenijama.

Suosnivač OpenAI Sem Altman (Sam Altman) ranije ovog meseca je uklonjen sa mesta generalnog direktora od strane odbora direktora kompanije, ali je brzo vraćen na posao nakon vikenda negodovanja zaposlenih i akcionara.

Reuters je tada ekskluzivno izvestio da je do njegove smene došlo ubrzo nakon što su kompanijini inženjeri kontaktirali odbor, upozoravajući na opasno otkriće za koje se plaše da bi moglo imati neželjene posledice.

Interni projekat pod nazivom K* (izgovara se K-Star) mogao bi da bude proboj u potrazi za onim što je poznato kao veštačka opšta inteligencija (AGI), rekao je jedan od insajdera za Reuters. OpenAI definiše AGI kao autonomne sisteme koji nadmašuju ljude u većini ekonomski vrednih zadataka.

Međutim, Bred Smit, kao predstavnik najvećeg ulagača u OpenAI, u obraćanju britanskim novinarima odbacio je tvrdnje o navodno opasnom naučnom prodoru.

„Ne postoji apsolutno nikakva verovatnoća da ćete videti ovaj takozvani AGI, gde su računari moćniji od ljudi, u narednih 12 meseci. Biće potrebne godine, ako ne i mnogo decenija za to“, rekao je Smit.

On je dodao da misli da je očigledno bilo razmimoilaženja između članova upravnog odbora, ali da se suštinski nije radilo o takvoj vrsti zabrinutosti.

Ono što nam zaista treba je uspostavljanje sigurnosnih kočnica na vreme. Baš kao što imate sigurnosni prekid u liftu, prekidač za struju, kočnicu u slučaju nužde za autobus ili voz – trebalo bi da postoje sigurnosni prekidi u sistemima veštačke inteligencije koji kontrolišu kritičnu infrastrukturu, tako da uvek ostanu pod ljudskom kontrolom“, dodao je Smit.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...