zaostavština prethodnika od neprocenjivog značaja

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ obeležio 75 godina rada

Firme u fokusuSrbijaU fokusu

21.10.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ obeležio 75 godina rada Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ obeležio 75 godina rada
Svečanom akademijom u prostorijama MTS dvorane, obeleženo je 75 godina uspešnog poslovanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Prisutni na akademiji su imali priliku da... Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ obeležio 75 godina rada

Svečanom akademijom u prostorijama MTS dvorane, obeleženo je 75 godina uspešnog poslovanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Prisutni na akademiji su imali priliku da se osvrnu na korene nastanka Instituta, projekte i na značajne stručnjake koji su učestvovali u razvoju Instituta kroz decenije. Od svog osnivanja 1947. godine Institut je bio uključen i uspešno je implementirao velike i složene projekte u Srbiji i okruženju, ali i brojnim državama širom sveta, čime je stekao međunarodni renome, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Instituta prof.dr Dejan Divac naveo je da su, na osnovu rezultata brojnih istraživanja koja su obavljena u Institutu izgrađeni gotovo svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima.

„Institut se danas razvio u savremenu tržišnu kompaniju, sa veoma širokom lepezom delovanja, dominantno u razvojnom i istraživačkom domenu u vezi sa svim aspektima upravljanja vodama, a takođe i u praktičnoj sferi projektovanja, izgradnje i održavanja kapitalnih vodoprivrednih, energetskih i infrastrukturnih objekata i sistema. Na temeljima rezultata rada prethodnih generacija, sadašnjim i budućim zaposlenima Instituta ostaje privilegija, dužnost i obaveza da nastave i unaprede naučno-istraživački rad Instituta u godinama i decenijama koje slede. Zaostavština naših prethodnika je od neprocenjivog značaja. Mi je baštinimo kako bismo je zajedno sa našim dostignućima predali generacijama koje će nas naslediti. Obećavamo da ćemo tu zlatnu nit započetu još pre 75 godina, sačuvati i ojačati“, rekao je prof. dr Dejan Divac.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je Institut Jaroslav Černi jedan od stubova naučnog razvoja u oblastima voda i jedan od najsvetlijih primera primene nauke i usmerenosti ka unapređenju naučnog i tehnološkog razvoja.

„Ono što očekujemo od Instituta jeste, ne da samo ima svoje mesto, već i da sve što je učinjeno bude baštinjeno i da nastavimo dinamičnijim koracima u budućnosti“, istakao je Ružić.

Povodom 75 godina od osnivanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, uručena su priznanja predstavnicima institucija – Vladi Republike Srbije, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, JP Elektroprivreda Srbije i Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbijavode za podršku, poverenje i uspešnu dugogodišnju saradnju.

  • BIJUTI27

    21.10.2022 #1 Author

    Svaka čast, trebalo je opstati ovoliko i u ovakvim teškim vremenima..

    Odgovori

  • VERA

    21.10.2022 #2 Author

    Odlično samo da su stručni ljudi na čelu instituta.

    Odgovori

  • CUPKA

    22.10.2022 #3 Author

    Svaka cast, kvalitet je presudan

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2022 #4 Author

    Zasto ne kazu koliko je naucnika napustilo Institut otkad je privatizovan. To nije smelo da se dopusti, jer on ima strateski znacaj za zemlju

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.10.2022 #5 Author

    Koliko postoje sve govori…

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #6 Author

    Veliki jubilej. Neka im je sa srecom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...