sa mostom do Velikog ratnog ostrva i Panoramskim točkom

Izabrano idejno rešenje za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja

SrbijaU fokusu

19.4.2024 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Izabrano idejno rešenje za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja Izabrano idejno rešenje za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja
Rad akademika prof. Branislava Mitrovića i arhitektonskog studija MITarh izabran je za pobednički od strane stručnog žirija na konkursu za idejno rešenje nove zgrade... Izabrano idejno rešenje za novu zgradu Prirodnjačkog muzeja

Rad akademika prof. Branislava Mitrovića i arhitektonskog studija MITarh izabran je za pobednički od strane stručnog žirija na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, saopštila je ta institucija.

„Prvi put u svojoj istoriji, dugoj skoro 130 godina, Prirodnjački muzej dobiće novu, namensku zgradu, koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa ‘Parka prijateljstva’ u Novom Beogradu“, poručili su i ocenili da će jedan od najdugovečnijih i najznačajnijih muzeja u Srbiji dobiti neophodne uslove za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija obrade predmeta, prepariranja i konzerviranja.

Pobedničko rešenje studija MITarh, koje je izabrano na konkursu sprovedenom od strane Društva arhitekata Beograda, jednoglasno je osvojilo prvo mesto i nagradu u vrednosti od 2,5 miliona dinara.

„Okosnica uređenja konkursne prostorije je pešački pravac jugoistok – severozapad na koji se vezuju novi sadržaji parka na Ušću. Na jugoistočnom kraju trase nalazi se pristup parku sa Brankovog mosta posle čega se ozelenjenom promenadom dolazi do Muzeja 21 veka te, preko kompleksa prirodnjačkog muzeja potez biva akcentiran panoramskim točkom„, stoji u obrazloženju koje je objavljeno na portalu Prirodnjačkog muzeja.

Izvor: MITarh, Prirodnjački muzej

Muzejski kompleks je, kako je navedeno, postavljen u severozapadnom delu konkursne parcele i pruža se, linearno, duž obale rukavca Dunava , naspram Velikog ratnog ostrva.

„Deo obale i pripadajuće akvatorije pomenutog rukavca uključen je u sklop muzeja predstavljajući njegov otvoreni deo. Krećući se opisanim pravcem, posetioci se uvode u središte muzejskog kompleksa gde se njihova kretanja razlažu na deo koji prati rub obale i trasu-most (do Velikog ratnog ostrva) koja se pruža preko vodene površine“, ističe se u pratećoj dokumentaciji.

Izvor: MITarh, Prirodnjački muzej

„Kompleks je postavljen iza zaštitnog bedema priobalja dok je njegov otvoreni deo – akvatorija prepuštena menama godišnjih doba. Zatvoreni deo muzeja je pokriven zelenim krovom pa se, vizuelno, utapa u morfologiju terena, koji će biti u celosti dostupan javnosti„, stoji u tekstu koji prati pobedničko rešenje.

Drugu nagradu, vrednosti 1,25 miliona dinara dobio je autorski tim koga čine Dušan Stojanović i Pavle Stamenović sa saradnicima, a treća nagrada u iznosu od 625.000 dinara pripala je birou „Dejan Miljković arhitekti“.

Žiri Društva arhitekata Beograda, koje je sprovelo konkurs, odlučilo se i na dva jednakovredna otkupa, pa su po 300.000 dinara dodeljena studiju AKVS arhitektura kao i timu koga čine Natalija Mrdović, Nemanja Čulić, Sara Dimitrijević, Katarina Popović i Mihailo Miljanić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...