U toku izrada projekta za građevinsku dozvolu

Tender za Beogradsku filharmoniju moguć tokom ove godine

BiznisSrbija

24.1.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tender za Beogradsku filharmoniju moguć tokom ove godine Tender za Beogradsku filharmoniju moguć tokom ove godine
Tender za izgradnju nacionalne koncertne dvorane Beogradske filharmonije u novobeogradskom Bloku 13 mogao bi da bude raspisan ove godine, potvrdili su za eKapiju iz... Tender za Beogradsku filharmoniju moguć tokom ove godine

Tender za izgradnju nacionalne koncertne dvorane Beogradske filharmonije u novobeogradskom Bloku 13 mogao bi da bude raspisan ove godine, potvrdili su za eKapiju iz Ministarstva za javna ulaganja.

Iako ovaj projekat predstavnici srpske vlasti prilikom predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“ nisu pominjali, od njega se, bar sudeći prema planovima nadležnog ministarstva, ipak nije odustalo.

Kako su za eKapiju rekli iz Ministarstva za javna ulaganja, toku je izrada Projekta za građevinsku dozvolu, posle čega sledi izrada Projekta za izvođenje, kao i sprovođenje postupka izdavanja građevinske dozvole.

„Verujemo da projekat može tokom 2024. godine da bude spreman za realizaciju, odnosno za raspisivanje tendera za izgradnju“, rekli su u ministarstvu.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda, doneo je sredinom prošle godine rešenje da za projekat izgradnje nacionalne koncertne dvorane nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Projektom za nacionalnu koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije je planirana gradnja objekta kulture od nacionalnog značaja, ukupne površine 58.000 kvadrata.

Ovaj objekat je u avgustu, prilikom predstavljanja planova za EXPO 2027 najavio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću u Beogradu, kako je rekao Vučić, biće izgrađen prvi Prirodnjački muzej, gde će biti izgrađena i „muzejska četvrt“, ili „četvrt kulture“, jer će u blizini biti izgrađena i Filharmonija.

Planove za budući „kvart kulture“ u kome će se nalaziti i Nacionalna koncertna dvorana, potvrdilo je tada i Ministarstvo kulture.

Ipak, prilikom poslednjeg predstavljanja programa razvoja Srbije za period od 2024. do 2027. godine, pod nazivom „Skok u budućnost – Srbija 2027“, u čiju realizaciju će biti uloženo 17,8 milijardi evra, o ovom projektu nije bilo reči, a kao epicentar kulture, viđena je Hala 1 Beogradskog sajma.

„Tamo ćemo napraviti tri operske hale, biće mesto za baletske i operske trupe“, rekao je ministar finansija Siniša Mali, govoreći o planovima za Halu 1 Beogradskog sajma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...