bušiće se dva istražna bunara dubine 100 metara

Tender za geološka istraživanja termalnih voda kod buduće zgrade Filharmonije

BiznisInfrastrukturaSrbija

5.5.2023 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tender za geološka istraživanja termalnih voda kod buduće zgrade Filharmonije Tender za geološka istraživanja termalnih voda kod buduće zgrade Filharmonije
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalne... Tender za geološka istraživanja termalnih voda kod buduće zgrade Filharmonije

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalne resurse) potencijala, kao obnovljivih izvora energije za korišćenje u sistemima za grejanje, klimatizaciju i hlađenje, pripremu sanitarne tople vode i za navodnjavanje nove koncertne sale Beogradske filharmonije.

Ranije je najavljeno da će nova gradska koncertna hala biti izgrađena gradi na Novom Beogradu, na placu između Palate Srbija i tržnog centra Ušće.

Područje geoloških istraživanja, kako se navodi, obuhvata parcelu 6906 KO Novi Beograd, na desnoj obali reke Dunav. Površina istražnog lokaliteta je 162.785 m2, prenosi eKapija.

Dodaje se da su na lokalitetu već vršena geološka istraživanja podzemnih voda za različite namene, te da ta lokacija ima značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda.

Istraživanje resursa podzemnih voda podrazumevaće, između ostalog, izgradnju istražne bušotine i eksploatacionog bunara dubine od oko 40 m i probno pumpanje.

Za istraživanje petrogeotermalnih resursa izgradiće se dva istražna bunara dubine od 100 m i u njih postaviti geotermalne sonde.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je Vlada Srbije donela odluku da pokrene razvoj i izgradnju novog objekta koncertne sale u Beogradu, sa glavnom salom do 1.600 mesta i salom za probe sa do 400 mesta.

Tender je otvoren do 18. maja.

Podseća se da je na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje hale pobedio Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Prošlog leta, prilikom predstavljanja idejnog rešenja, premijerka Ana Brnabić najavila je da će izgradnja nove koncertne dovrane početi ove godine, na stogodišnjicu Beogradske filharmonije.

Tagovi
BIZNIS SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...