Vrednost izabranog ugovora deset miliona dolara

Beograd dobija veliku koncertnu dvoranu

KulturaSrbijaVesti

12.4.2022 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Beograd dobija veliku koncertnu dvoranu Beograd dobija veliku koncertnu dvoranu
U velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje... Beograd dobija veliku koncertnu dvoranu

U velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije. Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je na zahtev Vlade Republike Srbije organizovao međunarodni konkurs 2021. godine, u partnerstvu sa Kabinetom predsednice Vlade, Ministarstvom kulture i informisanja, Kancelarijom za javna ulaganja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom.

Predstavnik UNDP-a je predsedavao žirijem koji je izabrao pobednika ovog konkursa. Žiri je bio sačinjen od devet članova, među kojima su bili međunarodni i lokalni arhitekti, stručnjaci u oblasti projektovanja koncertnih dvorana i sprovođenja konkursa, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Beogradske filharmonije. 

Ugovor za pripremu celokupne tehničke dokumentacije koja prethodi izgradnji objekta je potpisan između UNDP-a i AL_A pobedničkog tima iz Londona, a njegova ukupna vrednost je 10.229.850 američkih dolara. 

AL_A je nagrađivani projektni studio čiji je osnivač Amanda Levete, nosilac RIBA Stirling nagrade. Neki od izvedenih projekata ovog tima su uređenje bloka muzeja Victoria & Albert u Londonu i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu. 

Buduća koncertna dvorana Beogradske filharmonije biće jedinstvena na Balkanu, osmišljena u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, kaže se u zvanićnom saopštenju. Objekat će sadržati više različitih prostora za izvođenje, održavanje proba i kreativnih nastupa, uključujući i simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta za publiku i 400 mesta za orkestar sa horom.  

Izvor: UNDP

„Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je najveći kulturni infrastrukturni projekat u Srbiji, ali i regionu, i jedan od najvećih u samoj Evropi. Ponosna sam što se ovaj višedecenijski san naših profesionalnih muzičara, mladih talenata, ljubitelja muzike, kao i građana Srbije, konačno ostvaruje u ovako lepom obliku. Ulaganje u kulturu i obrazovanje ključno je za postavljanje stubova uspešne i jake moderne zemlje. Ova dvorana će svakako postati novo obeležje Beograda i privući posetioce i turiste u našu zemlju, a svojim kvalitetnim programima obogatiće kulturni život naših građana“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.  

Konkurs za najbolje arhitektonsko rešenje sproveden je tokom 2021. godine, sa željom da privuče svetski poznate projektantske kuće. Kao rezultat, dobijeno je 37 prijava iz 15 različitih zemalja. Nakon procesa pretkvalifikacije, koji je podrazumevao ispunjenost tehničkih i drugih kriterijuma javne nabavke, osam kompanija je ušlo u uži izbor i nastavilo takmičenje u sledećoj fazi.

Prijave za konkurs bile su bazirane na projektnom zadatku koji su pripremili konsultanti za strateško planiranje u oblasti umetnosti i kulture iz ARUP-a, i Planu detaljne regulacije koji je Grad Beograd usvojio 2018. godine. Žiri je ocenjivao  šest predloga u finalnoj fazi konkursa, koji su dostupni na sajtu UNDP Srbija. 

Kao naredni  korak AL_A tim će raditi na izradi tehničke dokumentacije, koja je podeljena u tri faze, u skladu sa Zakonom Republike Srbije o izgradnji i planiranju.

 • DJORDJE1

  12.4.2022 #1 Author

  Divno! Konačno i nešto u kulturu da se uloži.

  Odgovori

 • VERA

  12.4.2022 #2 Author

  Eto da i Novi Beograd malo kulturno živne. Nadamo se da će to sve da nas produhovi.

  Odgovori

 • Emilija

  12.4.2022 #3 Author

  Odlicna vest!

  Odgovori

 • SNEZANA

  12.4.2022 #4 Author

  Nadam se da ce se koristiti u prave svrhe.

  Odgovori

 • TATJANA

  12.4.2022 #5 Author

  Beograd i jeste centar kulture a ovo ce biti jos jedan plus

  Odgovori

 • Milovan94

  12.4.2022 #6 Author

  Konačno i kultura da bude proritet

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.4.2022 #7 Author

  Bilo je i vreme…

  Odgovori

 • STRELAC

  12.4.2022 #8 Author

  Godinama se prica o ovom projektu.Jos da se realizuje sto pre jer Beograd to zaista zasluzuje.

  Odgovori

 • GAGA

  12.4.2022 #9 Author

  Divno, treba ulagati u kulturu

  Odgovori

 • TINA

  13.4.2022 #10 Author

  Ulaganja u kulturu, bas lepo

  Odgovori

 • NINO

  13.4.2022 #11 Author

  Samo nek bude sto veca, da bi Ceca bila zadovoljna 🤣

  Odgovori

 • GINKO

  13.4.2022 #12 Author

  Dobra vest da se ulaze u kulturu da se mlađe generacije mogu preusmeriti na nesto lepo i pozitivno.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  13.4.2022 #13 Author

  treba ulagati u kulturu ali ipak pre dvorane treba obezbediti opremljene škole, vrtiće svakako divna vest Beograd i Srbija treba da imaju ovakvo zdanje

  Odgovori

 • LUKA

  13.4.2022 #14 Author

  Odlicna investicija bravo

  Odgovori

 • DEKSI

  13.4.2022 #15 Author

  Lepo, samo da bude iskoriscena na pravi način.

  Odgovori

 • Lelica

  13.4.2022 #16 Author

  Super,nesto novo.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  17.4.2022 #17 Author

  Konacno da ovkakva lokacija bude normalno iskoriscena

  Odgovori

 • Milisavka

  17.4.2022 #18 Author

  Divno

  Odgovori

 • MARE

  25.4.2022 #19 Author

  Filharmonija je zasluzuje

  Odgovori

 • NINICA

  1.6.2022 #20 Author

  Sjajna vest! Treba ulagati u kvalitetne i korisne stvari.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...