u naredne tri godine neće biti velikih ulaganja samo u Beogradu

Vučić: Za „Skok u budućnost“ 17,8 milijardi evra, a za EXPO desetine hiljada volontera

InfrastrukturaSrbija

21.1.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Vučić: Za „Skok u budućnost“ 17,8 milijardi evra, a za EXPO desetine hiljada volontera Vučić: Za „Skok u budućnost“ 17,8 milijardi evra, a za EXPO desetine hiljada volontera
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu uveče u Beogradu da će desetine hiljada volontera biti potrebne za potrebe održavanja međunarodne specijalizovane izložbe EXPO... Vučić: Za „Skok u budućnost“ 17,8 milijardi evra, a za EXPO desetine hiljada volontera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu uveče u Beogradu da će desetine hiljada volontera biti potrebne za potrebe održavanja međunarodne specijalizovane izložbe EXPO u Beogradu 2027. godine.

„Treba da uradimo sve da pokažemo da s nama ne može niko da se poredi. Pokušaćemo da integrišemo celu Srbiju“, rekao je Vučić predstavljajući plan „Skok u budućnost – Srbija 2027“, prenosi Beta.

Predstavljanju plana u Palati Srbija, u čiju realizaciju će biti uloženo 17,8 milijardi evra, prisustvovali su članovi Vlade Srbije, naučnici, privrednici, rudari, deca obolela od retkih bolesti i Jasmina Filić koja je rodila 12 dece. Na početku skupa intonirana je državna himna „Bože pravde“.

Vučić je istakao da u naredne tri godine neće biti velikih ulaganja samo u Beogradu, gde će biti održana izložba EXPO, već i u celoj Srbiji.

„Pokazaćemo kako izgleda Ovčarsko-kablarska klisura, jedan biser, veličanstveno mesto. Bićete ponosni kada odete tamo, izgledaće čudesno“, kazao je Vučić i najavio je da će kompletno mesto Lebane biti izmenjeno, da će biti rekonstruisana Sijarinska banja.

Dodao je da će biti ulaganja i u seoski turizam, i da će svi salaši dobiti velike podsticaje.

„Želimo da sve banje budu obnovljene, da budu veliki izvori prihoda. To je naše veliko bogatstvo. Moramo da uradimo i Bujanovačku i Nišku banja, Banja Rusanda, u nju niko nije želeo da ulaže novac, ali to mora biti urađeno što pre“, rekao je Vučić.

Kazao je da će se posebna pažnja voditi o ljudima na Kosovu i Metohiji, da svi imaju krov nad glavom i uslove za život.

Foto: Pixabay.com

„Ulažemo u Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu. Ulažemo u Rajsku banju i verujem da ćemo nastaviti sa ulaganjem, i vratiti veru u svaki deo na KiM gde živi naš narod“, kazao je Vučić.

On je istakao da plan razvoja Srbije do 2027. nema veze sa politikom.

„Pozivam sve da se bore za onu Srbiju koju sanjaju. Od ovoga veći i ambiciozniji plan ne možemo da zamislimo. Dosanjaćemo svoje snove“, kazao je predsenik Srbije.

Vučić je rekao da Srbija mora da nastavi ubrzanu industrijalizaciju, da će subvencije dobijati sve firme koje budu imale planove o dugoročnim ulaganjima, a da će odluku o eksploataciji litijuma doneti nova vlada.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je EXPO „najveći razvojni potencijal Srbije“.

„Srbija će 2027. biti Centar sveta i svi projekti za potrebe izložbe EXPO su potencijalni izvor rasta“, kazao je Mali.

Naveo je da će se na 25 hektara prostirati izložbeni prostor, rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, „akvatik centar“ i Nacionalni stadion, a procenio je da će izložba privući skoro tri miliona posetilaca.

„Već smo krenuli prošle godine da prugom povezujemo centar Beograda sa izložbenim prostorom u Surčinu, a biće nastavljena do Obrenovca.

Kazao je i da će Novi Beograd dobiti novu železničku stanicu: „To je veliki infrastrukturni projekat koji će pojačati mobilnost“.

„Sve mora da bude spremno za milione posetilaca koji stižu. Gradimo i novi tunel kod Ekonomskog fakulteta, to će biti nastavak velikog novog mosta (preko Save) koji gradimo u Beogradu. Taj most će biti gotov do 2027. godine“, rekao je Mali.

Istakao je da će postojeća lokacija Beogradskog sajma „dobiti novi izgled“, a Hala 1 bit „centar kulturnih dešavanja“.

„Ako budemo svi složni, posvećeni, vredni, nema razloga da sve ove projekte ne realizujemo“, rekao je Mali.

  • Dragan

    21.1.2024 #1 Author

    Već sam užasno umoran od te svetle budućnosti. Već ne znam koliko godina imamo stalnu svetlu budućnost.

    Odgovori

  • HANA

    21.1.2024 #2 Author

    Kakav crni skok u budućnost.
    Sa njim smo skočili u provaliju.
    😠

    Odgovori

  • MAJA

    21.1.2024 #4 Author

    Odakle nam tolike pare

    Odgovori

  • D. Lukić

    21.1.2024 #5 Author

    Ako je verovati podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u periodu jan-nov 2023. izvezla robe i usluga u iznosu od oko 28,5 milijardi USD, odnosno oko 26,2 milijardi evra. U istom periodu; jan-nov 2023. je Slovenija, koja inače ima oko 3 puta manje stanovnika od Srbije, izvezla robe i usluga u iznosu od 50,9 milijardi evra. Dakle, više je nego očigledno, da bi Srbija trebala da sledi primer Slovenije i da, umesto finansiranja raznih infrastrukturnih projekata koji se planiraju bez ozbiljnih studija izvodljivosti, više novca iz Budžeta usmeri u podsticaje domaćoj privredi.

    Odgovori

    • Marko

      22.1.2024 #6 Author

      Podaci Vam jednostavno nisu tačni, po platnom bilansu NBS Srbija je u periodu jan-novembar izvezla 37.5 milijardi evra robe i usluga, samo robe je 25.76 milijardi evra. Izvoz pokriva 93% uvoza robe i usluga.

      Odgovori

  • BLIZANAC

    21.1.2024 #7 Author

    Nadam se da će se sve obistiniti

    Odgovori

  • Vale

    21.1.2024 #8 Author

    Ambiciozno I lepo, alI ko sve to finansira?

    Odgovori

  • SUNCICA

    21.1.2024 #9 Author

    Opet ce nas svi prezaduziti, to tako ide

    Odgovori

  • LAV

    21.1.2024 #10 Author

    Dobra slika koju saljemo u svet o nasoj zemlji.

    Odgovori

  • CIGI

    21.1.2024 #11 Author

    A odakle nam novca za ovo planinarenje.

    Odgovori

  • VALERIJA

    21.1.2024 #12 Author

    Stalno se gađajue nekim velikim ciframa, kao da je čovek samo broj.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.1.2024 #13 Author

    Sjajno zvuci,nema sta…

    Odgovori

  • NATI

    21.1.2024 #14 Author

    Opet ulazimo u kredite

    Odgovori

  • SENSEI

    22.1.2024 #15 Author

    I dalje ne razumem zašto je potreban Expo da bi se ulagalo

    Odgovori

  • SABRINA

    22.1.2024 #16 Author

    Nadam se da će se sve ovo isplatiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...