Srbija ima potencijal u inovacionim tehnologijama

Jačanje ekonomske saradnje s Kinom

BiznisSrbijaSvet

27.7.2023 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Jačanje ekonomske saradnje s Kinom Jačanje ekonomske saradnje s Kinom
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa potpredsednikom Kineskog centra za ekonomsku saradnju Lijem Đinghuom, sa kojim je razgovarao... Jačanje ekonomske saradnje s Kinom

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa potpredsednikom Kineskog centra za ekonomsku saradnju Lijem Đinghuom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i o zajedničkim projektima.

Na početku sastanka, Mali je istakao da je srpska privreda kumulativno u 2020. i 2021. godini, tokom pandemije korona virusa, bila najbrže rastuća ekonomija Evrope. Potpredsednik Vlade Srbije je rekao i da je u poslednjoj deceniji otvoreno na stotine fabrika, te da se trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica. Dodao je i da se veliki broj aktuelnih infrastrukturnih projekata sprovodi upravo sa kineskim kompanijama.

Ministar finansija je istakao da je cilj rukovodstva bolji kvalitet života građana, pa da se u tom smislu i povećavaju plate i penzije, grade se nove bolnice, škole, naučno-tehnološki parkovi… Rekao je i da će vrhunac uspeha biti organizacija specijalizovane izložbe Ekspo 2027 i pozvao Kinu da učestvuje u izložbi i da na najbolji način predstavi svoja dostignuća.

Sagovornici su se saglasili da su IKT, inovacije i veštačka inteligencija budućnost sveta, da je NR Kina u tom smislu jedan od apsolutnih lidera, kao i da Srbija ima ogroman potencijal koji može i treba da iskoristi.

Oni su zaključili i da će u narednom periodu dodatno biti ojačana ekonomska saradnja dve zemlje, kao i da će, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini, u velikoj meri biti unapređena trgovinska razmena.

  • SHALIMAR

    28.7.2023 #1 Author

    Da se mi drzimo Kine,sa njima treba uvek saradjivati…

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #2 Author

    Mora kineski da ucimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...