U Beogradu otvoren Balkanski finansijski forum

Kapital ne poznaje granice, pa ni u našem regionu

BerzaSrbija

22.5.2024 16:52 Autor: Milica Rilak 3

Kapital ne poznaje granice, pa ni u našem regionu Kapital ne poznaje granice, pa ni u našem regionu
U Beogradu je počeo prvi od četiri ovogodišnja skupa pod zajedničkim nazivom Balkanski finansijski forum, tokom koga će više od 20 predavača iz celog... Kapital ne poznaje granice, pa ni u našem regionu

U Beogradu je počeo prvi od četiri ovogodišnja skupa pod zajedničkim nazivom Balkanski finansijski forum, tokom koga će više od 20 predavača iz celog regiona, ali i evropskih i svetskih institucija, govoriti o aktuelnostima iz oblasti procene kapitala i imovine.

„Kapital ne poznaje ni granice ni neobjektivnost, a među našim zemljama ima puno sličnosti i razlika, ali je činjenica da možemo mnogo da naučimo jedni od drugih“, kaže za Biznis.rs finansijski stručnjak Nikola Seneši iz kompanije NAI WMG.

U uvodnom obraćanju, profesor emeritus Beogradske bankarske akademije (BBA) Hasan Hanić upravo je skrenuo pažnju na naglašenu regionalnu dimenzija skupa, s obzirom na to da će se diskutovati o važnim pitanjima poput uključivanja regiona u jedinstveni evropski sistem plaćanja (SEPA), kao i o važnosti procene vrednosti kapitala i imovine.

„Procena vrednosti kompanija je izuzetno značajan aspekt upravljanja finansijama – a kada je reč o najbrojnijima na našem tržištu, a to su mala i srednja preduzeća – mislim da je ključno da razumeju koliko je važno povećavati vrednost svog biznisa. Poznato je da domaći preduzetnici većinom svoje poslovne poduhvate posmatraju kao svoja ‘čeda’ ali trebalo bi da razumeju da se biznis prodaje onda kada je najvredniji – a onda se pokreće novi„, rekao nam je dekan BBA Zoran Grubišić uoči otvaranja skupa.

Grubišić i Seneši / Foto: Biznis.rs

Prvo izlaganje -o makroekonomskim trendovima kao i kretanjima berzanskih indeksa u regionu – održao je Mihailo Đurđević, analitičar Senzal Capitala.

„Likvidnost na regionalnim tržištima kapitala je veoma niska, a ponuda samih kompanija nije dovoljno atraktivna, pa će prosečan investitor pre uložiti u Google ili Microsoft, ali frontier marketi poput ovdašnjih, u okolnostima ‘normalnih’ globalnih kretanja, mogu da generišu veliki povrat„, rekao nam je Đurđević.

Balkanski finansijski forum u Beogradu „podeljen“ je na edukativni i radno-konferencijski deo, a do petka baviće se metodologijom procene vrednosti kapitala i upravljanjem vrednosti kompanija, kao i procenom vrednosti imovine, uključujući i vrednost brenda.

Forum je organizovan u saradnji sa IVSC – International Valuation Standards Council, najznačajnijom svetskom organizacijom koja uspostavlja standarde u proceniteljskoj profesiji. Institucionalni partner foruma je Privredna komora Srbije – komora Beograda a akademski partner je Beogradska bankarska akademija.

  • SUNCE

    23.5.2024 #1 Author

    Surovi kapitalizam Kapital ne poznaje granice i tako malo po malo svi postajemo robovi u sopstvenoj drzavi dok na kraju ne dobijemo jednog gospodara.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    23.5.2024 #2 Author

    Kapital treba da bude od države a ne pojedinca koji vlada

    Odgovori

  • BIJUTI27

    25.5.2024 #3 Author

    Verujem da će mnogima koristiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...