Nekoliko načina da dođete do naknade posle superćelijskih oluja

Ko je dužan da plati sanaciju štete nastale tokom nevremena?

NekretnineOsiguranjeSrbija

26.7.2024 15:52 Autor: Milica Vojtek 6

Ko je dužan da plati sanaciju štete nastale tokom nevremena? Ko je dužan da plati sanaciju štete nastale tokom nevremena?
Jake oluje koje su zahvatile Srbiju tokom juna i jula napravile su velike štete – od poplavljenih kuća, preko porušenih stabala koja su padala... Ko je dužan da plati sanaciju štete nastale tokom nevremena?

Jake oluje koje su zahvatile Srbiju tokom juna i jula napravile su velike štete – od poplavljenih kuća, preko porušenih stabala koja su padala na parkirane automobile, pa sve do oštećenih krovova na brojnim zgradama i drugim objektima.

Nakon ovih nepogoda pojedine beogradske opštine ponudile su pomoć pri sanaciji oštećenja na zgradama. Prema rečima gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, tokom poslednje olujne noći bilo je više od 250 intervencija javno-komunalnih preduzeća.

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste: kako se saniraju posledice nevremena i ko je dužan da plati nastalu štetu?

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović u razgovoru za Biznis.rs objašnjava da prvo “Vlada Srbije ili jedinica lokalne samouprave proglašavaju vanrednu situaciju, odnosno definišu da li je nešto elementarna nepogoda ili ne”.

“Ako se proglasi vanredna situacija, postoji procedura za utvrđivanje štete i isplatu nadoknade i pomoći. Ako nije proglašeno stanje elementarne nepogode – nikom ništa, građani i privreda su prepušteni sami sebi da nadoknađuju štetu. I osiguravajuća društva za svoje osiguranike”, navodi naš sagovornik.

Jovanović dodaje i da, pored toga, „građani mogu da tuže javno-komunalna preduzeća i organe lokalne samouprave i države ukoliko su odgovorni”.

“Na primer, za stabla koja su u nadležnosti javnog zelenila, a pala su jer nisu dobro održavana i orezivana,  kanalizacija nije dobro održavana, slivnici nisu čišćeni… Ali, sve to treba dokazati na sudu i naplatiti štetu od države”, ističe Nikola Jovanović.

Prema Zakonu o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, elementarnom i drugom nepogodom se smatra “događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila Vlada”.

“Izuzetno, Vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Po prestanku neposrednog dejstva elementarne i druge nepogode Vlada proglašava da je elementarna i druga nepogoda prestala”, navodi se u zakonu.

Kome da se obratite ako su vam kola oštećena tokom oluje, a nemate kasko?

Vozači koji nemaju kasko osiguranje naknadu štete usled pada drveta na automobil mogu da traže od Javno-komunalnog preduzeća “Zelenilo Beograd”.

“Ukoliko dođe do pada stabla ili grana sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu JKP Zelenilo-Beograd”, navodi se na sajtu ovog preduzeća.

Zapisnik o šteti donosi lično oštećeni, predaje ga Komisiji za procenu štete, čije je sedište u Rajkovoj ulici broj 15 na Novom Beogradu, gde oštećeni podnosi i Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi.

  • DOBRILA

    26.7.2024 #1 Author

    Ako je rec o domacinstvima, logicno da ce svako za sebe…

    Odgovori

  • Jj992

    26.7.2024 #2 Author

    Korisne vesti

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    27.7.2024 #3 Author

    Osiguranje je dobro ali dobro proveriti delove ugovora

    Odgovori

    • JANA

      28.7.2024 #4 Author

      Bas to. One delove ispisane najsitnijim slovima

      Odgovori

  • gagica

    27.7.2024 #5 Author

    Eto i neke pomoci.

    Odgovori

  • Manja

    28.7.2024 #6 Author

    Svako svoju stetu sto se domacinstava tice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.