Prednosti ulaganja u investicione fondove i plemenite metale

Koje su najbolje opcije za investiranje ušteđevine?

BerzaInvesticijeSrbija

20.6.2024 11:39 Autor: Mirjana Vasić Adžić 2

Koje su najbolje opcije za investiranje ušteđevine? Koje su najbolje opcije za investiranje ušteđevine?
Usled manjka opcija, poput malog broja investicionih fondova i nedovoljne edukacije o investiranju na berzi, građani Srbije se i dalje uglavnom odlučuju za tradicionalno... Koje su najbolje opcije za investiranje ušteđevine?

Usled manjka opcija, poput malog broja investicionih fondova i nedovoljne edukacije o investiranju na berzi, građani Srbije se i dalje uglavnom odlučuju za tradicionalno ulaganje u nekretnine ili za oročavanje novca u bankama, po prilično neatraktivnim kamatama. Ne treba zanemariti ni investiranje u zlato i srebro, jer plemeniti metali predstavljaju pouzdan način za zaštitu od inflacije u vremenima ekonomske krize.

O tome koji su sve načini štednje na raspolaganju građanima Srbije za Biznis.rs govorili su Miloš Nikolić, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom Intesa Investa, i Nikola Vučićević, menadžer beogradske filijale kompanije GSV.

„Budući da se pojam investiranja kod nas uglavnom povezuje sa polaganjem depozita kod poslovnih banaka ili kupovinom nekretnine u cilju njenog rentiranja, možemo da zaključimo da raznolikost mogućnosti za ulaganja koje postoje na tržištu kapitala još uvek nije dovoljno prepoznata u našoj zemlji“, konstatuje Nikolić.

Prema njegovim rečima, manji broj klijenata, koji ima u vidu prilike za ulaganje u otvorene investicione fondove i druge oblike imovine, često nije dovoljno upoznat sa uslovima i politikama takvih vidova investiranja.

Tako se, na primer, pretpostavlja da je za ulaganje u otvorene investicione fondove potrebno obezbediti početni kapital koji je daleko veći od mogućnosti koje klijenti imaju, mada to uverenje nije tačno, budući da većina otvorenih investicionih fondova u Srbiji nema propisan minimum ovog iznosa.

Foto: Freepik / wirestock

„Mnogi nisu sigurni da raspolažu adekvatnim nivoom znanja koje je neophodno za donošenje dobrih investicionih odluka. Međutim, prednost ulaganja u investicione fondove ogleda se upravo u tome što investitori kapital poveravaju portfolio menadžerima koji imaju izuzetan nivo znanja i iskustva koje garantuje da će kapital klijenata biti investiran tako da se na njega ostvari prinos uz minimiziranje rizika u skladu sa politikom ulaganja“, objašnjava Nikolić i dodaje da izabranom fondu klijenti mogu pristupiti izuzetno jednostavno, uz samo jedan odlazak u Društvo za upravljanje ili kod ovlašćenog posrednika.

Svojim investicionim jedinicama, njihovom kupovinom, prodajom i pregledom ulaganja i prinosa, klijenti mogu upravljati i samostalno uz visok nivo fleksibilnosti, preko aplikacije mobilnog bankarstva.

Da biste izračunali potencijalnu zaradu investicije od 300 evra, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući tip investicionog fonda, performanse fonda i vremenski period ulaganja.

Na primer, ako razmatramo prihodni fond denominovan u evrima sa ciljem ostvarivanja stabilnog prinosa u srednjem roku, možemo koristiti informacije o vrednosti investicione jedinice fonda. Svakako, potencijalna zarada će zavisiti od promene vrednosti investicione jedinice u budućnosti, što nije moguće tačno predvideti. Međutim, možete pratiti performanse fonda i vrednost jedinice na zvaničnom sajtu ili se konsultovati sa finansijskim savetnikom.

„I pored istaknutih prednosti, u našoj zemlji manje od jedan odsto ukupnog broja građana ulaže u investicione fondove. Međutim, primećuje se da interesovanje polako raste budući da u ovom trenutku ukupna vrednost imovine kojom upravljaju svi fondovi koji postoje u našoj zemlji iznosi skoro 1,2 milijarde evra, a da je samo u toku prethodne godine vrednost porasla za izuzetnih 73 odsto. Ovi podaci govore u prilog tome da naši sugrađani sve više traže alternativu tradicionalnim i okreću se atraktivnijim vidovima investiranja”, objašnjava direktor Odeljenja za upravljanje prodajom Intesa Investa.

Sa druge strane, ako želite da vaša ušteđevina opstane u vremenu ekonomske nesigurnosti, zlato i srebro se ističu kao najpouzdaniji načini za zaštitu od inflacije i čuvanje vrednosti. Ovaj tradicionalan vid štednje ne gubi na atraktivnosti, a posebno je to bio slučaj u prethodnom periodu kada je globalno tržište bilo uzdrmano visokom stopom rasta cena.

„Gubitak kupovne moći može se sprečiti samo investiranjem u stvarnu imovinu kao što su zlato i srebro. Tokom godina zlato je potvrđeno kao najbolja zaštita od devalvacije, čak i uz relativno nisku inflaciju, a kupovina zlata i srebra je jednostavna i ne zahteva specijalističko znanje”, kaže Nikola Vučićević.

Prema njegovim rečima gubitak kupovne moći može se sprečiti samo hedžingom sa realnom imovinom kao što su zlato i srebro.

Izvor: Unsplash

„Monetarni sistemi uvek eksponencijalno depresiraju. To znači da se novac sve brže umnožava i stoga su sve veće brojke inflacije neizbežne na duži rok. Inflacija utiče na kreditno tržište, tržište obveznica, a samim tim i na tržište nekretnina. Ovaj razvoj će rezultirati u stalnom rastućem prilivu zlata u godinama koje dolaze”, konstatuje Vučićević.

Investiciono zlato možete kupiti u obliku kovanica i poluga, kaže naš sagovornik. Najznačajnije kovanice su Krugerand, Filharmonija, Javorov list, Kengur i Britanija, dok su najvažniji proizvođači poluga Argor Heraeus, Valcambi, Perth Mint i Munze Osterreich.

Cene su zasnovane na trenutnim spot cenama.

Cena grama zlata, zlatnih poluga i novčića preko kompanije GSV varira u zavisnosti od trenutnih tržišnih uslova i može se razlikovati u realnom vremenu. Primera radi, zlatna pločica Argor Heraeus težine jedan gram košta 9.490 dinara, dok zlatna pločica Valcambi težine jedan kilogram košta 8.261.000 dinara.

Prema mišljenju ekonomskih stručnjaka kompanije GVS, iako se može čuti da je cena zlata već naglo porasla, ti usponi nisu ništa u poređenju sa onim što nas čeka.

„Bilo je trenutaka u prošlosti kada je zlato rasprodato, a u budućnosti će se takva vremena dešavati češće i trajati duže”, ističe menadžer beogradske filijale kompanije GSV.

U Republici Srbiji, PDV na investiciono zlato je ukinut, čime je dodatno olakšana kupovina i ulaganje u plemenite metale. Samo tržište plemenitih metala je regulisano zakonom, ali nije toliko razvijeno kao u zapadnim zemljama. Evropsko tržište plemenitih metala je veoma razvijeno, sa brojnim berzama i trgovinskim platformama. Tržišta u Londonu, Cirihu i Frankfurtu su među najvažnijima, objašnjava Vučićević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.