Snažna potražnja za plemenitim metalom

Cena zlata dostigla novi rekord

BerzaInvesticijeSvet

2.4.2024 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena zlata dostigla novi rekord Cena zlata dostigla novi rekord
Cena zlata nastavila je da raste ove nedelje dostižući najviši istorijski nivo nakon što su prošlonedeljni rezultati o inflaciji u SAD dodatno povećali očekivanja... Cena zlata dostigla novi rekord

Cena zlata nastavila je da raste ove nedelje dostižući najviši istorijski nivo nakon što su prošlonedeljni rezultati o inflaciji u SAD dodatno povećali očekivanja o početku smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi ove godine, najverovatnije u junu.

Zlato je u ponedeljak dostiglo vrednost od 2.265,53 dolara po unci (31,1 gram) u ranim časovima trgovanja, a u utorak je u jednom trenutku cena porasla do 2.257 dolara, pre nego što se spustila na oko 2.254 dolara, prenosi Mining.com.

U međuvremenu, američki fjučersi zlata ojačali su u Njujorku za 1,2 odsto na 2.265,70 dolara po unci.

Više pozitivnih pokretača podiglo je cene zlata za oko 14 odsto od sredine februara. To uključuje mogućnost ublažavanja monetarne politike koja se očekuju od velikih centralnih banaka, kao i povišene tenzije na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Centralne banke su snažno kupovale zlato, posebno u Kini, gde su potrošači ulagali u zlato usled tekućih problema u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Kineska centralna banka značajno je povećavala svoje zalihe zlata u svakom od poslednjih 16 meseci.

Nakon objave podataka o godišnjoj inflaciji (3,2 odsto) u februaru, predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da su podaci u skladu ssa očekivanjima, kao i da nema žurbe kada je reč o smanjenju kamatnih stopa.

Tržišta trenutno procenjuju šanse za smanjenje stope u junu na 61 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *