Usled nestabilne situacije u svetskoj ekonomiji

Rekordna cena zlata, raste potražnja za polugama i zlatnicima

NovacSvet

7.3.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna cena zlata, raste potražnja za polugama i zlatnicima Rekordna cena zlata, raste potražnja za polugama i zlatnicima
Cena zlata je u utorak probila apsolutni istorijski vrhunac i prvi put prešla psihološku granicu od 2.100 dolara, odnosno oko 1.950 evra za uncu.... Rekordna cena zlata, raste potražnja za polugama i zlatnicima

Cena zlata je u utorak probila apsolutni istorijski vrhunac i prvi put prešla psihološku granicu od 2.100 dolara, odnosno oko 1.950 evra za uncu.

Ovo je deo dugoročnog trenda rasta cene žutog plemenitog metala. Naime, prosečan godišnji rast cene zlata u evrima u poslednjih 20 godina iznosi više od osam odsto, a od početka ove godine cena je porasla za više od pet odsto. U poslednjih 12 meseci vrednost zlata je porasla za 15,5 odsto odsto sa današnje rekordne vrednosti, prenosi Seebiz.

Rast cene zlata u poslednjih pet godina ukupno je više od 60 odsto i u velikoj meri je uslovljen nestabilnom situacijom u svetskoj ekonomiji. Pandemija korona virusa, porast visoke inflacije širom sveta i geopolitička nestabilnost doveli su do povećanja potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima, koji imaju reputaciju sigurnog utočišta za kapital u neizvesnim vremenima.

Kao i kod svake robe, ponuda i potražnja zlata imaju značajan uticaj na njegovu cenu. Pošto zlato ima mnogo više namena nego samo kao investicija, široka industrijska primena čini značajan deo tražnje za zlatom, pa je značajno uticala i na rast cene zlata.

Pad poverenja u dolar uslovio je novi rast cene zlata

Josip Kokanović, stručnjak za plemenite metale i operativni direktor Centra Zlata, objašnjava zašto je došlo do najnovijeg poskupljenja zlata i obaranja istorijskog rekorda:

Poslednje povećanje cene zlata rezultat je pada poverenja investitora u američki dolar i američku ekonomiju. Poslednji podaci tamošnjih institucija pokazuju razočaravajuće trendove koji upućuju na usporavanje privrednog rasta, zbog čega investitori očekuju smanjenje kamatnih stopa, što je, istorijski gledano, uvek nagoveštavalo rast cene zlata. Zlato je alternativa američkom dolaru i državnim obveznicama, a povećanje potražnje dovodi do povećanja cene“.

Činjenica da je zlato dostiglo najviše nivoe u istoriji pokazatelj je nesigurnosti sveta u kome živimo, smatra investicioni i ekonomski analitičar dr sc. Neven Vidaković.

„Iako su centralne banke smanjile inflaciju, u poslednjih nekoliko meseci sve je očiglednije da će ekonomije EU i SAD imati turbulentnu budućnost. Osnovni razlog rasta cena zlata su neizvesnost i neravnoteža u razvijenim ekonomijama. Berzanski indeksi su na vrhuncu, nacionalni dugovi rastu, a politike zelene tranzicije u EU pokazale su se izuzetno destruktivne za obične građane i industriju. U takvom okruženju nije iznenađujuće što investitori traže stabilnost, a ta potraga za stabilnošću trenutno je jasno vidljiva u rastu cene zlata“.

Iako je investiciono zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika skuplje nego ikada zbog rasta berzanske cene, potražnja za njima raste, tvrdi Kokanović:

„Tačno je da je cena rekordna, ali investitori očekuju nastavak rasta u narednim godinama. Pre samo deset godina cena je bila duplo niža, a rekord je od tada više puta oboren. Za očekivati je dalji rast cene zlata jer je njegova ponuda izuzetno ograničena, a neizvesnosti na tržištu u vidu inflacije i mogućeg dolaska nove recesije su izraženije nego ikada. Upravo zbog toga vidimo povećanu potražnju za fizičkim zlatom u Hrvatskoj, a od naših partnera čujemo da se isti trend dešava i u ostatku Evrope.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...