Predviđeno povećanje zelenih površina za preko 8.000 hektara

Koliko bi Beograd mogao da bude zelen

EkologijaSrbijaU fokusu

11.1.2024 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Koliko bi Beograd mogao da bude zelen Koliko bi Beograd mogao da bude zelen
Uz pomoć savremenih pristupa uređivanju zelenih površina, plan koji je Beograd usvojio 2019. mogao bi drastično da poboljša životne uslove u prestonici, ali to... Koliko bi Beograd mogao da bude zelen

Uz pomoć savremenih pristupa uređivanju zelenih površina, plan koji je Beograd usvojio 2019. mogao bi drastično da poboljša životne uslove u prestonici, ali to nije slučaj.

Ana Šabanović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu objašnjava kako je takvo povećanje uopšte moguće, i šta je neophodno kako bi se promenila slika beogradskog zelenila, prenosi N1.

Po Planu generalne regulacije (PGR) sistema zelenih površina Beograda, ukupno oko 12 odsto teritorije srpske prestonice nalazi se pod zelenim površinama, što je ukupno nešto ispod 10.000 hektara. Od toga, javne zelene površine, tj. ne računajući šume i vlažna staništa, čine svega 2,83 odsto površine grada, piše sajt klima 101.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (European Environmental Agency, EEA), Beograd se nalazi na 28. mestu od 37 analiziranih glavnih gradova u Evropi po udelu zelenih površina. Gradovi slične veličine uglavnom se kotiraju od 10. do 20. mesta: Stokholm na 11, Varšava na 12, Sofija na 14. mestu, a Prag na 20.

Ova slika bi trebalo drastično da se promeni. Naime, usvojeni Plan generalne regulacije Sistema zelenih površina predviđa povećanje udela ukupnih zelenih površina u Beogradu sa 12 odsto, na preko 22 odsto, odnosno za preko 8.000 hektara, a javnih zelenih površina sa 2,83 odsto na više od šest odsto.

Međutim, iako je usvojen još 2019. godine, i dalje su delovi plana koji se odnose na inovativne prakse na nivou preporuka, za čije sprovođenje se čeka odluka grada.

Udeo zelenih površina ima ključnu ulogu u stvaranju održivih i otpornih urbanih sredina, a značaj ovih prostora proizilazi iz šireg spektra faktora, uključujući ne samo estetiku i komfor već i bitnu ulogu u ublažavanju efekata klimatskih promena.

15 metara zelenog prostora za decu u vrtićima

Plan generalne regulacije Sistema zelenih površina predviđa pravila uređenja i građenja za zelene površine koje su u okviru drugih površina javne namene (škole, vrtići, bolnice) i to sa posebnim pravilima u zavisnosti od objekata: osnovne škole zahtevaju pet m2 otvorenog zelenog prostora po učeniku, srednje škole tri, a vrtići 15 m2, dok na fakultetima zelene površine moraju zauzimati 25 odsto parcele. Uključeni su i minimalni normativi za npr. dečja igrališta, ali i drvoredi uz infrastrukturne koridore.

Ali pravila su daleko detaljnija od prostih udela zelenila.

Sa jedne strane, Plan prepoznaje različite namene zemljišta, kao i prostorne kapacitete za uspostavljanje zelenih površina. Tako se za stambenu novogradnju postavlja minimum od 23 m2 zelenih površina po stanovniku, dok se prilikom urbane rekonstrukcije ili transformacije, koji se tipično sprovode na zgradama u gradskom jezgru, gde je prostor ograničen, predviđa manji minimum – sedam, odnosno 10 m2.

Sa druge strane, razlikuju se i kategorije zelenih površina, primera radi, kroz pravilo minimalnog procenta zemljišta u direktnom kontaktu sa tlom, jer je kontakt sa tlom važan faktor u sposobnosti zelene površine da upija višak padavina (u poređenju sa npr. zelenim krovom).

  • SABRINA

    11.1.2024 #1 Author

    Zelenim površinama po gradu, trebalo je da se bavi pre nego što su počele da niču zgrade koje su bez ikakvog smisla odobrene gde god je ko hteo.

    Odgovori

  • jevtić

    11.1.2024 #3 Author

    Bojim se da je malo kasno razmišljati o tome….

    Odgovori

  • AJA

    11.1.2024 #5 Author

    Zelene povrsine su zaista dobra preporuka,jer ce biti usmerene za razne namene….

    Odgovori

  • MAJA

    14.1.2024 #6 Author

    Videcemo da li će se to i realizovati

    Odgovori

  • Vale

    14.1.2024 #7 Author

    Mogao bi ali ne moze ipak, zakljucak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...