posao za 220 radnika

Nestle uložio više od 80 miliona evra u fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu

Srbija

27.2.2024 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nestle uložio više od 80 miliona evra u fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu Nestle uložio više od 80 miliona evra u fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu
Švajcarska kompanija Nestle otvorila je danas u beogradskoj opštini Surčin fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u koju je investirala više od 80... Nestle uložio više od 80 miliona evra u fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu

Švajcarska kompanija Nestle otvorila je danas u beogradskoj opštini Surčin fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u koju je investirala više od 80 miliona evra.

To je druga fabrika kompanije Nestle u Surčinu i u njoj će biti zaposleno 220 radnika, a njen godišnji proizvodni kapacitet je 12.000 tona hrane, prenosi Beta.

Sirovine za proizvodnju nabavljaće se iz Srbije, a izvozna tržišta fabrike biće Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i Velika Britanija.

Otvaranju fabrike prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, generalna direktorka Nestle Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija Marjana Davidović i direktor kompanije Nestle za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zaneli.

Vučić je rekao da je izgradnja nove fabrike trajala dve godine i da kompanija Nestle nije tražila nikakve podsticaje od države Srbije.

„Za nas je važno da što pre dođemo do jedinstvenog evropskog tržišta, što je prilika za ubrzani rast Srbije“, istakao je on.

Dodao je da je Srbije pre 20-30 godina godina ostala bez svojih fabrika hrane i zato je država sprema, jer ima dobru sirovinsku bazu, da daje pomoć investitorima da otvaraju takve fabrike.

„Zadatak Srbije je da obezbedi dobre uslove za poslovanje“, rekao je Vučić.

Izvor: Unsplash.com

Predstavnici kompanije su istakli da kroz novu investiciju u fabriku u Surčinu, Nestle nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, istovremeno brinući o prirodnom okruženju zajednice u kojoj posluje.

Na ovaj način kompanija ostaje posvećena održivom poslovanju, obuhvatajući primenu najnaprednijih tehnologija proizvodnje, korišćenje obnovljive energije i efikasno upravljanje otpadom.

Marjana Davidović je najavila proširenje fabrike za proizvodnju obroka na biljnoj bazi i nove investicije kompanije Nestle u Srbiji.

Alesandro Zaneli je rekao da će Nestle širiti listu dobavljača iz Srbije.

„Dosta učimo od naših dobavljača u Srbiji i ulažemo u njihovu proizvodnju i obuku“, istakao je Zaneli.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid (Urs Schmid) je rekao da Nestle u Srbiji zapošljava 1.700 ljudi i da dosta ulaže u zaštitu životne. sredine.

„Švajcarska je jedan od najvećih investitora u Srbiji, sa ulaganjem od preko dve milijarde evra. Posvećeni smo daljem jačanju tradicionalno dobrih odnosa između naših dveju zemalja. Ovo je deo dugoročnog švajcarsko-srpskog partnerstva i radujemo se nastavku ulaganja“, rekao je Šmid.

Nestle je u Srbiji počeo da posluje 2012, kada je preuzeo Centroproizvod u Surčinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...