Rezultati svetskog giganta prehrambene industrije

Prodaja kompanije Nestle opala više nego što se očekivalo

NovacSvet

22.2.2024 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Prodaja kompanije Nestle opala više nego što se očekivalo Prodaja kompanije Nestle opala više nego što se očekivalo
Kompanija Nestle prijavila je nižu godišnju prodaju od očekivane, jer je visoka inflacija nastavila da potiskuje potražnju potrošača za proizvodima prehrambenog giganta. Prodaja je... Prodaja kompanije Nestle opala više nego što se očekivalo

Kompanija Nestle prijavila je nižu godišnju prodaju od očekivane, jer je visoka inflacija nastavila da potiskuje potražnju potrošača za proizvodima prehrambenog giganta.

Prodaja je pala za 1,5 odsto na 93 milijardi švajcarskih franaka u prošloj godini, što je niže od očekivanog pada od 0,2 odsto, dok je realni interni rast opao za 0,3 procenta, prenosi Financial Times. Cene su u međuvremenu porasle prema očekivanjima za 7,5 odsto, u poređenju sa rastom cena od 9,5 odsto u prvoj polovini prošle godine.

Kompanija je saopštila da je inflacija bez presedana u poslednje dve godine povećala pritisak na potrošače i uticala na potražnju za hranom i pićima. Nestle prognozira sporiji rast prodaje u ovoj godini, jer kompanija ublažava povećanje cena, pokušavajući da podstakne potrošače da kupuju više.

Uprkos padu prodaje u prošloj godini, pod uticajem snažnog franka, neto profit kompanije ipak je poraastao za 20,9 odsto na 11,21 milijardi franaka (12,8 milijardi dolara). Kompanija je predložila povećanje dividende, prenosi Swiss Info.

Nestle je prijavio rast prodaje u većini regiona i kategorija proizvoda u prošloj godini. Na razvijenim tržištima organski rast bio je ispod proseka od 6,4 odsto. Sa oko 330.000 zaposlenih, Nestle je najveća svetks kompanija u sektoru prehrambene industrije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...