Teške optužbe Kijeva na račun švajcarske kompanije

Ukrajinska agencija: Nestle je međunarodni sponzor rata

SvetVesti

2.11.2023 12:30 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ukrajinska agencija: Nestle je međunarodni sponzor rata Ukrajinska agencija: Nestle je međunarodni sponzor rata
Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije optužila je švajcarsku prehrambenu kompaniju Nestle da je „međunarodni sponzor rata“, jer nastavlja da prodaje robu i da... Ukrajinska agencija: Nestle je međunarodni sponzor rata

Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije optužila je švajcarsku prehrambenu kompaniju Nestle da je „međunarodni sponzor rata“, jer nastavlja da prodaje robu i da plaća poreze u Rusiji.

Najveći proizvođač hrane na svetu dodat je na listu koja uključuje konkurentske kompanije Mondelez International, PepsiCo i Unilever, saopštila je ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije, prenosi Bloomberg.

„Uprkos tekućoj agresiji Rusije na Ukrajinu, Nestle nastavlja da deluje u državi agresoru“, navela je ukrajinska agencija. Kompanija Nestle saopštila je da stoji uz Ukrajinu i svojih 5.500 zaposlenih u toj zemlji, ne komentarišući direktno saopštenje ukrajinske agencije.

Nestle je prestala da investira kapital u Rusiji i prestala je tamo da prodaje većinu svojih proizvoda, kao što su čokoladice KitKat, ali je nastavila da prodaje sladoled i kockice za supu. Švajcarska kompanija ranije je saopštila da ne krši nikakve sankcije svojim poslovanjem u Rusiji.

Kada je kompanija Nestle najavila obustavu uvoza i izvoza u Rusiju, osim „osnovnih dobara za lokalno stanovništvo“, stekao se pogrešan utisak da planira da ode, ocenio je šef ukrajinske agencije Oleksandar Novikov.

Nestle ima šest fabrika u Rusiji, prema poslednjem godišnjem izveštaju, uključujući i konditorski pogon. Kompanija je 2021. godine ostvarila u Rusiji oko dva odsto svoje prodaje. Podaci za 2022. godinu nisu dostupni, ali su druge kompanije poput PepsiCo doživele procvat poslovanja u Rusiji prošle godine.

  • SUNCE

    2.11.2023 #1 Author

    Potpuno je normalno da biznis ima svoju logiku i politi ne bi trebalo da se mesa u to. Sankcije su čist bezobrazluk svetskih moćnika s obzirom na lucemernu i ne poštenu politiku koju vode.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.11.2023 #2 Author

    Ovo su tako besmislene izjave,sta mesaju poslovanje sa politikom uopste..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...