iznad beogradskog aerodroma "Nikola Tesla"

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore unapredila nadzor u vazdušnom prostoru

SrbijaU fokusu

18.4.2024 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore unapredila nadzor u vazdušnom prostoru Kontrola letenja Srbije i Crne Gore unapredila nadzor u vazdušnom prostoru
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštila je danas da je unapredila sistem nadzora u vazdušnom prostoru iznad beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, primenom... Kontrola letenja Srbije i Crne Gore unapredila nadzor u vazdušnom prostoru

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštila je danas da je unapredila sistem nadzora u vazdušnom prostoru iznad beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, primenom minimalne norme horizontalnog razdvajanja vazduhoplova od tri nautičke milje.

Time se, kako je objašnjeno, postiže skraćivanje putanje i vreme leta vazduhoplova, što obezbeđuje viši stepen ekspeditivnosti u uslovima stalnog povećanja saobraćaja, kao i značajna smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida.

Ujedno su obezbeđeni uslovi za smanjenje odstojanja uzastopnih letelica, kako bi maksimalno bili iskorišćeni kapaciteti  renovirane poletno-sletne staze.

SMATSA je navela da su omogućena dalja tehnološka i operativna unapređenja kontrole letenja planiranim uvođenjem radarskog servisa u okviru Aerodromske kontrole Beograd.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Ova inicijativa takođe smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2, uz optimizaciju kapaciteta poletno-sletne staze.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Sto se mora nije tesko

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.4.2024 #3 Author

    Svakako dobra vest za region i nas…

    Odgovori

  • NATI

    21.4.2024 #4 Author

    Veoma bitno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...