Od početka korišćenja kroz sistem razmenjeno više od 205 miliona e-faktura

Кorisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne nove funkcionalnosti

PoslovanjePreduzetnikSrbija

22.8.2024 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Кorisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne nove funkcionalnosti Кorisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne nove funkcionalnosti
Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su korisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne su nove funkcionalnosti. Naime, korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) mogu da pristupe... Кorisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne nove funkcionalnosti

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su korisnicima Sistema elektronskih faktura dostupne su nove funkcionalnosti.

Naime, korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) mogu da pristupe demo verziji sistema SEF 3.9 na kojoj su dostupne izmenjene evidencije obračuna poreza na dodatu vrednost: Pojedinačna evidencija PDV i Zbirna evidencija PDV, prenosi Beta.

Кorisnici mogu isprobati i otpremanje Pojedinačne i Zbirne evidencije PDV putem aplikativnog interfejsa (API, koristeći nepromenjenu tehnologiju – JSON datoteke).

Za demonstraciju su dostupne nove poreske kategorije: S10, S20, AE10 i AE20, uz odgovarajuće šifre za primenu poreskih kategorija za sve elektronske fakture (faktura, avansna faktura, dokument o povećanju i dokument o smanjenju), i to kako za korisnike koji SEF-u pristupaju putem korisničkog, tako i za one koji pristupaju putem aplikativnog interfejsa.

Takođe, uređena je mogućnost da korisnici sistema opredele svoj status u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost – da li su obveznici PDV ili nisu, kao i da odrede poreski period, ukoliko su obveznici PDV.

Među najznačajnijim unapređenjima verzije SEF-a 3.9 su i izmene koje se odnose na integraciju sa sistemom Uprave carina, kao i omogućavanje unosa više bankarskih računa na profilu subjekta, te prikazivanje NBS IPS QR koda na generisanom spoljnom prikazu fakture (PDF).

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju donet je i objavljen 2. avgusta ove godine, sa početkom primene od 1. septembra, osim odredaba koje se odnose na elektronsko evidentiranje prethodnog poreza (primenjivaće se za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta ove godine).

Od početka korišćenja Sistema elektronskih faktura kroz sistem je razmenjeno preko 205 miliona e-faktura.

  • PAVLE-2005

    23.8.2024 #1 Author

    Samo zbune ovaj narod ionako namučen

    Odgovori

  • NELY

    24.8.2024 #2 Author

    U tokove digitalizacije svakako moramo uci. Ceo scet tako funkcionise. Nasi ljudi tesko i sporo prihvataju

    Odgovori

  • REA

    25.8.2024 #3 Author

    Kod nas su knjigovdje mahom stariji ljudi,i mislim da im ovo tesko pada…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.8.2024 #4 Author

    Nova muka za njih,tek se prilagodili sad opet noviteti…

    Odgovori

  • PIKSI

    25.8.2024 #5 Author

    Dokle ce vise menjati sistem

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.8.2024 #6 Author

    Nesto mi se cini da taj sistem bas ne funkcionise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.