Ročište zakazano za 26. decembar

MBA Miljković na ivici stečaja, računi u blokadi pune tri godine

PoslovanjeSrbijaStečaj

2.10.2024 15:51 Autor: Milica Rilak 2

MBA Miljković na ivici stečaja, računi u blokadi pune tri godine MBA Miljković na ivici stečaja, računi u blokadi pune tri godine
Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o uvođenju prethodnog stečajnog postupka u kompaniju MBA Miljković, u čijem vlasništvu je preduzeće MBA Ratko Mitrović... MBA Miljković na ivici stečaja, računi u blokadi pune tri godine

Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o uvođenju prethodnog stečajnog postupka u kompaniju MBA Miljković, u čijem vlasništvu je preduzeće MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, poznato po radovima na beogradskom Trgu Slavija, izgradnji pristupnih saobraćajnica za most Zemun-Borča i tunela Straževica.

U MBA Miljković je, prema dokumentaciji u koju je Biznis.rs imao uvid, prethodni stečajni postupak uveden radi ispitivanja ispunjenosti uslova za otvaranje stečaja u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Rešenjem beogradskog privrednog suda izrečene su i mere sprečavanja promene fnansijskog i imovinskog položaja stečajnog dužnika, uključujući, između ostalog, i zabranu plaćanja sa računa stečajnog dužnika i zabranu raspolaganja imovinom bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije.

Predlog za pokretanje stečajnog postupka podneo je zakonski zastupnik kompanije MBA Miljković i to, kako je navedeno, „u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije“.

U predlogu je, kako je konstatovao Privredni sud, navedeno da je račun MBA Miljković u blokadi od 31. avgusta 2021. godine, a uvidom u evidenciju Narodne banke Srbije utvrđeno je da je račun te kompanije od jula 2019. do jula 2024. godine bio u blokadi ukupno 1.596 dana, i to za iznos od 764.500 dinara.

Sudija Privrednog suda u Beogradu je zato imenovao privremenog stečajnog upravnika i zakazao ročište za odlučivanje o predlogu za otvaranje stečaja i glasanje o UPPR za 26. decembar ove godine.

MBA Miljković, inače, u UPPR-u ocenjuje da je stečajni postupak reorganizacijom u interesu ne samo te kompanije, već i njenih poverilaca i društvene zajednice.

„Reorganizacijom se čuva pravni subjektivitet privrednog društva i obezbeđuje nastavljanje privredne aktivnosti na pružanju usluga izgradnje puteva i auto-puteva. U svojoj osnovi, ovaj plan reorganizacije je sanacioni, čiji je cilj sanacija stečajnog dužnika“, ocenili su u UPPR-u, što su obrazložili „analizom finansijskog položaja predlagača UPPR-a“ koja će, kako su uvereni, pokazati da je MBA Miljković „privredno društvo, koje je zapalo u blokadu tekućeg računa zbog neosnovanog korišćenja garancija za dobro izvedeni posao“.

Iz MBA Miljković, naime, tvrde da su takve garancije izdavali investitorima i da je „jedan investitor to iskoristio“, zbog čega društvo iz svog tekućeg poslovanja nije bilo u stanju da u trenutku iskorišćenja takve garancije izmiruje tekuće obaveze.

„Kroz format sprovođenja UPPR-a, nakon donošenja rešenja o potvrđivanju predloženog plana, stečajni dužnik ostaje pravni nosilac svog subjektiviteta i nastavlja poslovanje tako što reprogramira dospele obaveze i otklanja tekuću nelikvidnost. Ovim planom želi se odstraniti nesposobnost za plaćanje, odnosno tekuća nelikvidnost“, stoji u UPPR-u koji predlaže MBA Miljković.

MBA MILJKOVIĆ

Savski Nasip 1-3, 11000, BEOGRAD-NOVI BEOGRAD, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
892.179,73 (2023)
Broj zaposlenih:
1 (2023)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.