Slovenija među deset najvećih investitora

Ministar privrede pozvao slovenačke kompanije da ulažu u Srbiji

BiznisInvesticijePoslovanjeRegionSrbija

5.12.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministar privrede pozvao slovenačke kompanije da ulažu u Srbiji Ministar privrede pozvao slovenačke kompanije da ulažu u Srbiji
Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković u ponedeljak je u poslovnom susretu sa predstavnicima 20 slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji govorio o... Ministar privrede pozvao slovenačke kompanije da ulažu u Srbiji

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković u ponedeljak je u poslovnom susretu sa predstavnicima 20 slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji govorio o daljem jačanju i unapređenju privredne saradnje.

Događaj je organizovao ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant u rezidenciji te zemlje u Beogradu, navodi se u saopštenju ministarstva privrede.

Ministar Cvetković je ukazao na izuzetan značaj i veliki doprinos slovenačkih investitora u Srbiji i, predočivši stabilan poslovni, politički i energetski ambijent u našoj zemlji, kao i dobru infrastrukturu, pozvao potencijalne investitore da ulažu u Srbiju.

„Vladi Srbije i Ministarstvu privrede veoma je važan ravnomeran regionalni razvoj, pa u tom smislu državni vrh insistira na obezbeđivanju kompletne infrastrukture. Time pravimo preduslove da i rubni delovi Srbije postanu atraktivni za ulaganje. Zato smo predvideli da manje atraktivne zone imaju dodatne podsticaje, čime bi se otvorila mogućnost da potencijalni investitori ulažu i u lokalne samouprave koje spadaju u niže grupe prema stepenu razvijenosti“, rekao je Cvetković.

On je podsetio da Slovenija spada u deset najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika u našoj zemlji.

„Bez obzira na to što je robna razmena između Republike Srbije i Republike Slovenije na visokom nivou, skoro 1,3 milijarde evra, postoji intencija da se to u narednom periodu još pospeši“, rekao je ministar Cvetković.

Dodao je da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a da je prošle godine priliv tih investicija iznosio 4,4 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u regionu Zapadnog Balkana.

„Kada se u obzir uzmu i dva ključna inputa, a to su kvalitetna radna snaga, povoljnija cena energenata, to znači da su investitori u komparativnoj prednosti, jer su njihovi finalni proizvodi i usluge konkurentnije“, rekao je ministar Cvetković.

  • SABRINA

    5.12.2023 #1 Author

    Što više investicija, to bolje za sve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...