Prva poseta italijanske premijerke Beogradu

Meloni potvrdila namere Italije da ulaže u Srbiji

EUSrbija

4.12.2023 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 7

Meloni potvrdila namere Italije da ulaže u Srbiji Meloni potvrdila namere Italije da ulaže u Srbiji
Tokom prve posete Srbiji italijanska premijerka Đorđa Meloni (Georgia Meloni) istakla je da činjenica da su značajne italijanske kompanije otvorile kancelarije u Beogradu pokazuje... Meloni potvrdila namere Italije da ulaže u Srbiji

Tokom prve posete Srbiji italijanska premijerka Đorđa Meloni (Georgia Meloni) istakla je da činjenica da su značajne italijanske kompanije otvorile kancelarije u Beogradu pokazuje da je italijanski poslovni svet zainteresovan za razvoj odnosa sa Srbijom.

„Može se učiniti i više da ionako odlična vrednost naše trgovine još poraste“, izjavila je italijanska premijerka, prenosi Rai. Italijanska nacionalna televizija navodi da je Meloni istakla podršku Italije priključenju Srbije i regiona Evropskoj uniji.

Meloni je u Beograd stigla iz Dubaija, gde je učestvovala na klimatskoj konferenciji COP28. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ona je razgovarala i o partnerskoj operaciji sa balkanskim zemljama kroz koje tranzitiraju tokovi migranata na putu u Italiju.

Govoreći o borbi protiv ilegalnih migrantskih tokova na balkanskoj ruti, ona je navela da se u ovoj oblasti „naša energija mora fokusirati na spoljnu dimenziju problema da bismo se uhvatili u koštac s njim pre nego što stigne u Evropu“.

Italijanska premijerka istakla je izuzetan doček koji joj je priređen u Beogradu. Ona je rekla da je „impresionirana“ i da je sigurna da njena prva poseta može da doprinese dodatnom jačanju odnosa sa Srbijom. „Poseta Beogradu već se neko vreme planira u kontekstu veoma važnih odnosa“, kazala je Meloni.

Meloni se potom osvrnula na mnoge izazove koje krize sa sobom nove, rekavši da na poljima energetske tranzicije i inovacija Italija i Srbija mogu da rade zajedno sa liderima koji se lako razumeju. Ona je potvrdila strateški značaj koji Italija pridaje Srbiji, a Rim je među glavnim zagovornicima procesa proširenja EU.

Đorđa Meloni/Foto: Beta via AP – Darko Vojinović

„Vučić može da računa na podršku Italije. Integracija Zapadnog Balkana u EU je fundamentalna“, naglasila je Meloni dodajući da Srbija ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom, kao i da postoje druge teme na kojima pragmatični i ozbiljni ljudi mogu da sarađuju.

Predsednik Srbije zahvalio je gošći na podršci i izrazio veliko zadovoljstvo stanjem bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu. Vučić je naveo da će Beograd postati centar za sprovođenje ekonomskih programa zahvaljujući tome što je italijanska kompanija Simest otvorila predstavništvo, kao i finansijska grupacija Sace.

Vučić je izrazio zahvalnost na odluci Italije da investira u Srbiju, ističući da bi kompanija Stellantis pored proizvodnje električnog automobila Fiat Panda mogla da bude pokretač automobilskih investicija, preneli su italijanski mediji. Italija će ponovo moći da postane prvi ekonomski i komercijalni parter Srbije iduće godine kada će u kragujevačkoj fabrici početi proizvodnja Pande.

Prilikom otvaranja beogradske kancelarije Sace za finansiranje italijanskih kompanija u inostranstvu, u septembru, italijanski ministar preduzeća i brenda ‘Made in Italy’ Adolfo Urso izjavio je da Srbija predstavlja prioritet za Italiju zbog važnih ekonomsko-trgovinskih interesa, čvrstih političkih odnosa i međusobnog prijateljstva, izvestio je Euractiv.

On je naveo da u Srbiji posluje 1.200 italijanskih ili kompanija sa italijanskim učešćem, koje direktno zapošljavaju 34.300 osoba, ne računajući kooperante. Prema njegovim rečima Italija doprinosi sa 4,5 odsto BDP-a Srbije i dugi je najveći investitor posle Nemačke. Urso je najavio da će 2024. godine predstavništvo u Beogradu otvoriti razvojna banka Cassa Depositi e Prestiti.

  • SUNCE

    4.12.2023 #1 Author

    Italija stvarno zapošljava dosta radnika u Srbiji što ni ne iznenadjuje s obzirom da je naša radna snaga mnogo jeftinija.

    Odgovori

  • Jj992

    4.12.2023 #2 Author

    Bas super

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.12.2023 #3 Author

    Svaka čast, Srbija ne sme da stane😁

    Odgovori

  • ELLA

    4.12.2023 #4 Author

    Samo ulazu Ali u svoje interese

    Odgovori

  • STEPA

    5.12.2023 #5 Author

    Ee super, blago nama

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.12.2023 #6 Author

    Imamo mi dobru poslovnu saradmju sa Italijom,a verujrm da je dodlo i do konktretnih dogobora zbog prosirenja saradnje sa njima.

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.12.2023 #7 Author

    Boga mi svasta ce biti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...