Počeo Forum za poslovnu i tehničku saradnju dve zemlje

Srbija i Italija jačaju ekonomske veze

EUSrbija

21.3.2023 12:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Srbija i Italija jačaju ekonomske veze Srbija i Italija jačaju ekonomske veze
Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije počeo je danas u Beogradu, uz učešće 151 italijanske i 246 srpskih kompanija. Skupu prisustvuju... Srbija i Italija jačaju ekonomske veze

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije počeo je danas u Beogradu, uz učešće 151 italijanske i 246 srpskih kompanija.

Skupu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani koji su jutros razgovarali o daljem unapređenju ekonomskih odnosa i novim investicijama.

Vučić je na otvaranju foruma kazao da je ponosan na činjenicu da je u Srbiji stvoren povoljan ambijent za privrednike i dodao da je Italija za Srbiju iskreni prijatelj na kojeg je uvek mogla da računa, prenosi Beta.

„Italija nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbiju. Italijanski preduzetnici su dobrodošli u našu zemlju. Mi nudimo sigurnost jednog sistema, nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo. Dve od tri najveće banke u Srbiji su italijanske“, istakao je Vučić.

Dodao je da su srpske javne finansije u dobrom stanju i da je Srbija u prethodne tri godine uspela da privuče 63 odsto direktnih stranih investicija u celom regionu.

„Imamo dobru digitalnu infrastrukturu, a što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo“, rekao je Vučić.

Robna razmena Srbije iItalije, koja je prošle godine iznosila 4,6 milijardi evra, po rečima Vučića biće znatno uvećana iduće godine kad počne izvoz električnih vozila iz kragujevačke fabrike čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija Stellantis.

Naveo je da građani Srbije imaju ogromne simpatije prema Italiji i da se italijanski preduzetnici u Srbiji osećaju kao kod kuće.

„Kada sam bio u poseti severu Italije, video sam šta znače prave porodične kompanije, želeo bih da imamo takvih što je moguće više iz Italije, a znamo i da su vrata Italije za naše investitore otvorena“, rekao je Vučić i pozvao italijansku premijerku Đorđu Meloni (Giorgia Meloni) da dođe u Srbiju.

Antonio Tajani je rekao da Italija želi da bude prisutnija na Srbiji i Balkanu. „Balkan je deo Evrope, tu žive naši prijatelji sa kojima smo sarađivali i sarađujemo. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Drevni odnos želimo da negujemo i ojačamo“, rekao je on i dodao da Italija želi Srbiju u EU.

Istakao je neophodnost saradnje dve zemlje u „fundamentalinim sektorima“, uključujući klimatske promene.

Kako je istaknuto, italijanske kompanije najviše su zainteresovane da u Srbiji ulažu u energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Robna razmena Srbije i Italije u 2022. godini bila je 4,6 milijardi evra, što je 10,5 odsto više nego u 2021. Izvoz Srbije je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi. Italija je po robnoj razmeni treći najznačajni partner Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, sa ulaganjem od oko četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje skoro 1.300 kompanija, preduzetnika i finansijskih institucija sa većinskim italijanskim kapitalom, a zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Pre bilateralnih sastanaka srpskih i italijanskih privrednika biće potpisano više sporazuma, a biće održana tri okrugla stola – o tehnološkim inovacijama, zelenoj i energetskoj tranziciji, poljoprivredi i infrastrukturi.

Forum organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji.

 • Nadja

  21.3.2023 #1 Author

  Saradnja sa Italijom je znacajna za nasu Zemlju pre svega zbog unapređenja ekonomskih odnosa i ulaganja u novim investicijama.

  Odgovori

 • Dunja5

  21.3.2023 #2 Author

  Super je to.

  Odgovori

 • Jovana24

  21.3.2023 #3 Author

  Lepo…

  Odgovori

 • TATJANA

  22.3.2023 #4 Author

  Ekonomske veze diriguju i sve ostale, tako da su dobrodosli

  Odgovori

 • VOJKAN

  22.3.2023 #5 Author

  Treba sa svakom državom gajiti dobre međunarodne odnose

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.3.2023 #6 Author

  Saradnja sa Evropom je za nas veliki plus…

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #7 Author

  Divno zaista

  Odgovori

 • NINICA

  2.4.2023 #8 Author

  Lepa vest,super

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...