Treća faza izgradnje Državnog data centra

Predstavljen koncept Inovacionog distrikta u Kragujevcu

BiznisHi-techInfrastrukturaSrbija

21.3.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavljen koncept Inovacionog distrikta u Kragujevcu Predstavljen koncept Inovacionog distrikta u Kragujevcu
Izgradnja trećeg objekta Državnog data centra, našeg prvog budućeg Inovacionog distrikta i jedinog u ovom delu Evrope, doprineće još boljem imidžu Srbije u svetu,... Predstavljen koncept Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Izgradnja trećeg objekta Državnog data centra, našeg prvog budućeg Inovacionog distrikta i jedinog u ovom delu Evrope, doprineće još boljem imidžu Srbije u svetu, a biće i važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović u Kragujevcu, a prenela eKapija.

Jovanović je prisustvovao predstavljanju koncepta izgradnje treće faze Državnog data centra u Kragujevcu za njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Pored postojeća dva najsavremenija objekta Državnog data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 metara kvadratnih i zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem.

Centar će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce. Komercijalni zakupci prostora u Državnom data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT, zatim Smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, kao i edukacioni centar za obuke studenata.

U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu.

Arhitekta Anđela Karabašević održala je prezentaciju i predstavila idejno rešenje budućeg izgleda ovog jedinstvenog kompleksa, prenela je eKapija pozivajući se na portal Vlade Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...