Potrebno povećanje javnih ulaganja i smanjenje birokratije

Brži rast nemačke privrede, sledeće i 2026. godine po 1,5 odsto

Srbija

29.5.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brži rast nemačke privrede, sledeće i 2026. godine po 1,5 odsto Brži rast nemačke privrede, sledeće i 2026. godine po 1,5 odsto
Najnovija procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je da će nemačka privreda rasti znatno brže u naredne dve godine, nakon samo 0,2 odsto u 2024.... Brži rast nemačke privrede, sledeće i 2026. godine po 1,5 odsto

Najnovija procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je da će nemačka privreda rasti znatno brže u naredne dve godine, nakon samo 0,2 odsto u 2024. godini, objavio je Seebiz, uz napomenu da je Nemačka ove godine na začelju među vodećim zapadnim ekonomijama prema brzini rasta.

Sledeće i 2026. godine nemačka ekonomija trebalo bi da raste po stopi do 1,5 odsto, predviđa MMF.

Već ove godine MMF u Nemačkoj očekuje realni rast plata, značajno obuzdavanje inflacije, kao i oporavak domaće potrošnje.

Nakon toga, prema proceni Fonda, u 2025. sledi snažniji uticaj na rast zahvaljujući ličnoj potrošnji, jednog od stubova nemačke privrede.

Tome će verovatno doprineti i relaksacija monetarne politike Evropske centralne banke, odnosno snižavanje ključnih kamatnih stopa. Međutim, izazovi ostaju – a ključni su starenje domaćeg stanovništva, spor rast produktivnosti i slaba klimatska tranzicija, napominje se u analizi.

MMF preporučuje nemačkoj vladi da poveća javna ulaganja i smanji birokratiju, ali i obezbedi podršku i prostor za brigu o deci kako bi više žena ulazilo na tržište rada.

„Poželjna je bliža ekonomska saradnja sa evropskim partnerima kao što je, primera radi, objedinjavanje tržišta kapitala“, stoji u izveštaju MMF uz upozorenje da je za većinu tih mera potrebno više novca, pa je ponovo pozvao Nemačku na reformu tzv. kočnice javnog duga.

MMF je također pozvao vladu da ukine subvencije i porezne olakšice za sve aktivnosti koje otežavaju postizanje klimatskih ciljeva, kao i da prilagodi granicu penzionisanja dužem životnom veku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.