Nemačkoj kompaniji odobreno 17 miliona evra subvencija

PWO Grupa u Čačku gradi fabriku vrednu 89 miliona evra

Srbija

28.5.2024 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

PWO Grupa u Čačku gradi fabriku vrednu 89 miliona evra PWO Grupa u Čačku gradi fabriku vrednu 89 miliona evra
U Preljini kod Čačka danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke kompanije PWO Grupa, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme... PWO Grupa u Čačku gradi fabriku vrednu 89 miliona evra

U Preljini kod Čačka danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke kompanije PWO Grupa, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, u koju će biti uloženo 89 miliona evra, a koja će zaposliti više od 500 ljudi.


„U ovoj fabrici u narednim godinama biće zaposleno više od 500 ljudi, a verujemo da će to narasti i do 800 ljudi, jer je to nivo zapošljavanja PWO Grupe i u Češkoj i u Meksiku, svuda gde su otvarali svoje fabrike“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom polaganja kamena temeljca, istakavši da je država za taj projekat izdvojila nepunih 17 miliona evra subvencija.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor PWO Grupe Srbija Karl Lazarini, objavila je agencija Beta.

Vučić je istakao i da pet od 15 kompanija, koje su najveći izvoznici iz Srbije, dolaze iz Nemačke sa kojom je, kako je ocenio, ekonomska saradnja „skoro pa savršena“.

„U Srbiji 82.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Trgovinska i razmena usluga u ovoj godini dostići će gotovo 12 milijardi evra. Nemačka je broj jedan što se tiče saradnje Srbije sa bilo kojom zemljom u svetu“, kazao je on.

Dodao je da će investicija PWO pomoći da mladi iz Mašinsko-saobraćajne škole i sa Tehničkog fakulteta imaju osiguranu budućnost u Čačku.

Vučić je zamolio menadžment kompanije PWO da u Srbiji izgrade još neku fabriku do 2027. godine, jer tada Srbije mora da prekine sa davanjem državne pomoći za investitore, zbog dogovora sa EU.

U Čačku je PWO Grupa planirala izgradnju pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata, sklopova i komponenata za automobilsku industriju.

Izvršni direktor PWO Grupe Karl Lazarini kazao je Srbija postala „magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji“.

„Svaka peta strana investicija u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa relativno najvećim rastom u izvozu komopnenti za elektro-vozila“, rekao je Lazarini.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da se do sada 30 odsto svih nemačkih investicija u Srbiji odnosi na automobilski sektor i ocenila da će dolazak kompanije PWO na srpsko tržište dodatno da konsoliduje jake veze Nemačke i Srbije u stručnom obrazovanju i nauci.

„Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na regionalni angažman Nemačke u okviru Berlinskog procesa, a i na nemačku podršku srpskog energetskog sektora. Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena. Sadašnjost sa brojnim izazovima zahteva odlučno i zajedničko delovanje. Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica EU. Bez obzira na sve što nas sada razdvaja, možemo da se pouzdamo u iskren dijalog ispunjen poverenjem, kao dobru predispoziciju za unapređenje ekonomske saradnje“, kazala je Konrad.

Ambasadorka Nemačke je rekla i da se raduje da sa novom vladom Srbija jača saradnju dve zemlje u svim oblastima.

Grupacija PWO robu plasira uglavnom u zemlje Evropske unije, Kine i Meksika, a u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika.

  • Dux011

    28.5.2024 #1 Author

    Zanimljivo. Videcemo…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.5.2024 #2 Author

    Kad ce nasim firmama da se daju tolike subvencije?!

    Odgovori

  • SENSEI

    29.5.2024 #3 Author

    Samo nek se gradi i van velikih gradova, to je poenta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.