Zoran Daljević, direktor Atlantic Grupe za Srbiju, za Biznis.rs o izazovima u poslovanju, novoj regulativi i ceni sirovina

Gradnja nove fabrike Smokija počinje do kraja godine

AgrobiznisBerzaInvesticijePoslovanje

20.5.2024 08:01 Autor: Marko Andrejić 6

Gradnja nove fabrike Smokija počinje do kraja godine Gradnja nove fabrike Smokija počinje do kraja godine
Najveći izazovi za privredu uvek su inflacija i predvidivost poslovanja, a u okviru približavanja Evropskoj uniji sve prisutnija je i tema ESG agende, odnosno... Gradnja nove fabrike Smokija počinje do kraja godine

Najveći izazovi za privredu uvek su inflacija i predvidivost poslovanja, a u okviru približavanja Evropskoj uniji sve prisutnija je i tema ESG agende, odnosno prilagođavanje i usaglašavanje sa EU propisima, kaže u razgovoru za Biznis.rs Zoran Daljević, direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju i direktor centralnih finansija za Srbiju i Severnu Makedoniju.

On ističe da cene sirovina neće više biti kao pre pandemije korona virusa i da isto tako nema više ni jeftinih kredita, te da svi moramo da se naviknemo na novo vreme.

“Privreda uvek posmatra inflaciju kao najveći izazov, pa je tako i sada. Ona je, na sreću, u padu i očekujem da se vrati u okvire cilja Narodne banke Srbije do kraja godine. S druge strane, ono što privredu pre svega interesuje i što je vrlo bitno za privrednike – to je predvidivost poslovanja u smislu makroekonomskog okvira, propisa i aktivnosti pojedinih ministarstava, jer na osnovu toga preduzeća mogu da planiraju, budžetiraju i organizuju svoje poslovanje. To je jedan od ključnih elemenata, koji očekujemo i od nove Vlade Srbije”, naveo je Daljević u izjavi za Biznis.rs na ovogodišnjoj konferenciji Udruženja finansijskih direktora Srbije.

“I treće, ono što je sve veći izazov u sklopu približavanja Srbije Evropskoj uniji – to je takozvana ESG agenda, odnosno prilagođavanje i usaglašavanje sa propisima EU, pogotovo od 2026. godine kada će i za nas važiti takozvana CBAM uredba i imaćemo dodatne takse i poreze ako se ne ispune propisani uslovi. To je za našu privredu izuzetno značajno jer je dve trećine naše spoljnotrgovinske razmene usmereno na zemlje EU”, napominje naš sagovornik.

Na pitanje dokle je Atlantic Grupa stigla u ovom procesu, Zoran Daljević kaže da kao međunarodna regionalna kompanija već rade na tome, jer posluju na prostorima bivše Jugoslavije plus Evropa, a izvoze i širom sveta.

“Samim tim što su Slovenija i Hrvatska već članice EU, mi zajedno na nivou kompanije pravimo program i ideja je da se što brže prilagodimo. Primera radi – Štark, kao jedno od domaćih preduzeća u sklopu Atlantic Grupe, izvozi više od 35 odsto proizvodnje, a samo Smoki se 50 procenata izveze van Srbije i u Evropsku uniju. Zato radimo na tome da se prilagodimo i da ne moramo da plaćamo ‘penale’”, objašnjava direktor Atlantic Grupe za Srbiju.

Planirana dogradnja proizvodnog kompleksa fabrike Atlantic Štark / Izvor: Urbanistiq doo, urbanistički projekat, Beograd.rs

On podseća da je kompanija iskoristila promenu zakona prošle godine, odnosno uvođenje konverzije zemljišta bez naknade, što smatra stimulansom za prava preduzeća jer – “kada kupujete kuću kupujete je sa zemljom, ne samo zgradu”.

“Realizacija projekta nove fabrike Smokija je u toku i očekujemo da do kraja godine krenemo sa kopanjem i izgradnjom. Gradićemo i skladište i pogone”, ističe Zoran Daljević.

Cena nekih od glavnih sirovina koje Atlantic Grupa svakodnevno koristi doživela je veliki skok, pa je tako pre nekoliko nedelja kakao dostigao istorijski maksimum i koštao je oko 11.000 dolara po toni. Pre nekoliko dana bio je na 6.300 dolara.

“To nama dosta utiče na poslovanje i na profit, pošto nam je kakao sirovina za proizvodnju čokolade i čokoladnih proizvoda. Mi kao kompanija nismo mogli u ovom proteklom periodu post-covida da prenesemo sva povećanja cena sirovina plus energije na potrošače, odnosno kupce, tako da smo jedan deo preuzeli na sebe. Što se tiče kafe, kafa je berzanska roba i trenutno je negde u predvidivim okvirima, iako se nikad ne zna”, napominje Daljević, uz zaključak da moramo biti svesni da cene sirovina neće više biti kao pre korone, da su porasle – jedan deo i zbog logističkih troškova, i da moramo da se naviknemo na novo vreme.

Što se tiče cene novca, Zoran Daljević očekuje da u drugoj polovini godine, od jula meseca, referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije počne da se snižava, i podseća na procene bankara da bi sa sadašnjih 6,5 odsto mogla da padne na 5,5 odsto, a u narednoj godini čak i ispod pet procenata.

Ipak, on smatra da sve zavisi i od geopolitičke situacije, kao i od budućih poteza Evropske centralne banke i američkih Federalnih rezervi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *