životni standard poboljšan u protekloj deceniji

MMF: Impresivna ekonomska postignuća Srbije, ali postoje potrebe za obimnim finansiranjem

BankeInvesticijeSrbijaSvet

5.7.2023 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF: Impresivna ekonomska postignuća Srbije, ali postoje potrebe za obimnim finansiranjem MMF: Impresivna ekonomska postignuća Srbije, ali postoje potrebe za obimnim finansiranjem
Srbija je ostvarila impresivna ekonomska postignuća tokom većeg dela protekle decenije, ali su posledice rata u Ukrajini i problemi u energetskom sektoru doveli do... MMF: Impresivna ekonomska postignuća Srbije, ali postoje potrebe za obimnim finansiranjem

Srbija je ostvarila impresivna ekonomska postignuća tokom većeg dela protekle decenije, ali su posledice rata u Ukrajini i problemi u energetskom sektoru doveli do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U objavljenom izveštaju o Srbiji u sredu, po završetku prve revizije stendbaj aranžmana, MMF je naveo da je životni standard u Srbiji poboljšan u protekloj deceniji, da je inflacija pala, da su javne finansije ojačane, a rezerve povećane, uz pomoć velikog priliva stranih direktnih investicija (SDI), prenosi Beta.

Međutim, posledice rata u Ukrajini, naročito nagli rast cena energije u svetu, i duboko ukorenjeni problemi u energetskom sektoru Srbije, koji su isplivali na površinu prošle godine, doveli su do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, što je navelo vlasti da zatraže stendbaj aranžman, navodi MMF.

U izveštaju se navodi da su fiskalni i eksterni rezultati za 2022. godinu bili bolji od očekivanih i da je nezaposlenost i dalje niska. Dodaje se i da rekordni prilivi stranih direktnih investicija nastavljaju da povećavaju rezerve, ali inflacija ostaje veliki izazov.

Pre svega zbog visokih cena hrane i energenata, ukupna inflacija je sada znatno iznad ciljanog opsega Narodne banke Srbije (NBS), a bazna inflacija je takođe naglo porasla, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će fiskalna politika ostati restriktivna u 2023. godini, uprkos dodatnim merama potrošnje, navodi MMF i ukazuje da u energetskom sektoru dalje postoje strukturni problemi, koji su u fokusu stendbaj aranžmana.

U izveštaju se takođe navodi da i dalje postoje dugotrajni geopolitički izazovi.

Misija MMF-a je krajem marta i početkom aprila boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu, povodom prve revizije stendbaj aranžmana.

Stendbaj aranžman vrednosti 2,4 milijarde evra sprovodi se od decembra 2022. godine i traje do kraja 2024. godine. Dogovoren je u oktobru prošle godine, kada je zamenio do tada aktuelni Instrument za koordinaciju politike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.