Prošle godine Izvezena tekstilna roba u vrednosti od milijardu evra

Momirović: Srbija može da postane regionalni lider u tekstilnoj industriji

BiznisSrbija

13.7.2023 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Momirović: Srbija može da postane regionalni lider u tekstilnoj industriji Momirović: Srbija može da postane regionalni lider u tekstilnoj industriji
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija zemlja sa bogatom tradicijom u tekstilnoj industriji i da ima potencijal... Momirović: Srbija može da postane regionalni lider u tekstilnoj industriji

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija zemlja sa bogatom tradicijom u tekstilnoj industriji i da ima potencijal da postane regionalni lider u toj industriji. Dodao je da tekstilna industrija može i mora da bude snažan motor daljeg privrednog razvoja Srbije i regiona.

„U Srbiji u 1.600 privrednih društava koja posluju u tekstilnoj industriji radi oko 60.000 ljudi i sa sigurnošću mogu da kažem da se naša tekstilna industrija nalazi u fazi oporavka, a vrednost tekstilne robe koju je Srbija izvezla na ogroman broj svetskih tržišta u prošloj godini iznosila je preko jedne milijarde evra“, rekao je Momirović posle obilaska kompanije Luss Textile u Raškoj.

On je istakao da su Srbiji potrebne takve porodične kompanije koje direktno doprinose povećanju životnog standarda, smanjenju nezaposlenosti i smanjenju sive ekonomije.

„Vlada Srbije će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi podržala njihov razvoj. Nastavićemo da pregovaramo sa našim prijateljima u svetu, ali i u regionu, kako bi otvorili nova tržišta za domaće kompanije i plasman njihovih proizvoda“, rekao je Momirović.

Dodao je da će izgradnjom nove fabrike Luss Textile u Кruševcu ta kompanija zajedno sa fabrikama u Raški i Vlasotincu postati najveći domaći i regionalni proizvođač sa više od 1.000 zaposlenih i proizvodnjom od oko milion odevnih predmeta godišnje.

U poseti fabrici bio je i ambasador Italije u Srbiji Luka Gori (Luca Gori) kojem je Momirović zahvalio na podršci koju pruža u jačanju ekonomskih veza između dve zemlje.

U prošloj godini obim robne razmene između Italije i Srbije dostigao je rekordnih 4,6 milijarde evra.

„Italija je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, a ova poseta dodatno osnažuje veze između naših privrednih sektora. Кroz dijalog i saradnju, otvaramo nove mogućnosti za unapređenje trgovine, investicione saradnje i poslovnih odnosa između Italije i Srbije“, ocenio je Momirović.

Tagovi
BIZNIS SRBIJA
  • MARA

    14.7.2023 #1 Author

    Videcemo da li ce i postati

    Odgovori

  • DUSAN

    14.7.2023 #2 Author

    Tekstilna industrija ima veliki potencijal kod nas. Samo ako se pravilno razvija.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.7.2023 #3 Author

    Moze ako se daju preduzecima olaksice i pomoc od drzave…

    Odgovori

  • Brana

    23.7.2023 #4 Author

    Nekad je i bila

    Odgovori

  • DASHA

    2.9.2023 #5 Author

    Lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...