ukupna količina proizvedene rakije u srbiji godišnje iznosi oko 50 miliona litara

Na Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu učestvovaće više od 40 izlagača

BiznisSrbija

22.11.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu učestvovaće više od 40 izlagača Na Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu učestvovaće više od 40 izlagača
Šumadijski festival rakije, treći po redu, biće organizovan u subotu, 26. novembra u Kragujevcu, najavili su u utorak organizatori. U Exclusive event centru biće više od... Na Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu učestvovaće više od 40 izlagača

Šumadijski festival rakije, treći po redu, biće organizovan u subotu, 26. novembra u Kragujevcu, najavili su u utorak organizatori. U Exclusive event centru biće više od 40 izlagača, među kojima su neke od najpoznatijih destilerija iz Srbije.

Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa, a cena ulaznice je 500 dinara, prenosi Beta.

Šumadijski festival rakije je nastao sa ciljem bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnici organizatora festivala, Gradske turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, istakli su da su proizvođači rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.

„Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvođača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda“, rekao je direktor PКS – RPК – Кragujevac Predrag Lučić.

On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Foto: Pixabay.com

„Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra“, rekao je. 

Predsednik Asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije.

Pored registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, veliki je broj individualnih proizvođača, odnosno građana koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 miliona litara.

Za devet meseci ove godine, izvoz rakija od voća je povećan za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrednost od preko deset miliona evra, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46 procenata.

Vrednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, najveći rast vrednosti izvoza u 2022. zabeležen je na tržište Švajcarske. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, što ć pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju.

 • GOCA BG

  22.11.2022 #1 Author

  Imamo odlicne rakije i sama statistika pokazuje koliko se za godinu dana vise izvezlo od prethodne..

  Odgovori

 • VERA

  23.11.2022 #2 Author

  Odlična prilika da se okupe proizvođači rakija.

  Odgovori

 • goca87

  23.11.2022 #3 Author

  Sigurno da su ovakve manifestacije od velikog značaja za proizvodjače

  Odgovori

 • Dunja5

  23.11.2022 #4 Author

  Ovakva okupljanja idu u prilog malim proizvodjacima da se istaknu na trzistu.

  Odgovori

 • N.N.

  24.11.2022 #5 Author

  Manifestacija ce pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...