Javna prezentacija urbanističkog plana zakazana za petak, 12. jul

Nacrt plana za BIO4: Prolaz ispod Vojvode Stepe povezivaće dva dela kampusa, moguć produžetak metro linije

InfrastrukturaInovacijeInvesticijeSrbija

8.7.2024 19:31 Autor: Milica Rilak 3

Nacrt plana za BIO4: Prolaz ispod Vojvode Stepe povezivaće dva dela kampusa, moguć produžetak metro linije Nacrt plana za BIO4: Prolaz ispod Vojvode Stepe povezivaće dva dela kampusa, moguć produžetak metro linije
Kompleks BIO4 kampus planiran je kao naučno-istraživački kampus, površine oko 26 hektara, koji obuhvata četiri prostorno-funkcionalne celine u okviru kojih mogu biti zastupljeni sadržaji... Nacrt plana za BIO4: Prolaz ispod Vojvode Stepe povezivaće dva dela kampusa, moguć produžetak metro linije

Kompleks BIO4 kampus planiran je kao naučno-istraživački kampus, površine oko 26 hektara, koji obuhvata četiri prostorno-funkcionalne celine u okviru kojih mogu biti zastupljeni sadržaji obrazovanja, primenjene nauke, naučno-tehnoloških istraživanja, razvoja i proizvodnje iz oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, stoji u Nacrtu prostornog plana posebne namene koji se do 22. jula nalazi na javnom uvidu.

U isto vreme, kako je oglasila Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije, na javnom uvidu je i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu tog projekta, koji je proglašen za prioritet u razvoju Republike Srbije i Grada Beograda.

Izgradnja BIO4 kampusa planirana je u južnom, šumadijskom delu Beograda, u naselju Kumodraž, i to uz ulicu Vojvode Stepe, a obuhvata nekadašnji vojni kompleks „Torlak“ istočno od Ulice vojvode Stepe, postojeći kompleks Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, kao i kompleks Farmaceutskog fakulteta i Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

U okviru BIO4 kampusa, kako je navedeno u oba dokumenta, mogu se naći fakulteti, instituti, istraživački centri, naučno-proizvodne jedinice, centri za inovacije, naučno-tehnološki parkovi, jedinice primenjene nauke, privrede i poslovanja, ustanove studentskog standarda i smeštajni kapaciteti za gostujuće naučne radnike i studente, objekti tehničke podrške i drugi objekti slične namene.

Planirana je fazna realizacija kompleksa BIO4 Kampusa, i to u dve faze – A i B.

Faza A realizacije obuhvata izgradnju naučno-istraživačkog kampusa sa komplementarnim sadržajima koji su planirani između Ulica vojvode Stepe, Bulevara Peke Dapčevića i naselja Kumodraž 1, na površini od oko 9,4 hektara. Za tu fazu projekta već je, kako je navedeno, sproveden javni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje, urađena tehnička i projektna dokumentacija i pribavljena građevinska dozvola.

Izvor: Nacrt prostornog plana područja posebne namene BIO4

Faza B obuhvata postojeći kompleks Farmaceutskog fakulteta i kompleks Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, na površini od oko 16,6 hektara, a planiraju se identični sadržaji kao u fazi A BIO4 kampusa.

Planirano je povezivanje ove dve faze podzemnim prolazom ispod Ulice vojvode Stepe, stoji u Nacrtu prostornog plana posebne namene.

Glavni saobraćajni pristupi svim kompleksima će se ostvarivati sa Ulice vojvode Stepe čija je regulacija u odnosu na Plan generalne regulacije dodatno proširena, dok se sekundarni pristupi planiraju sa okolne ulične mreže čije su regulacije takođe planirane za proširenje.

S obzirom na to da će u budućnosti ka BIO4 kampusu gravitirati veliki broj korisnika i zaposlenih planira se mogućnost produženja linije 3 metro sistema, koja je planirana do naselja Banjica. Takođe, imajući u vidu planirane sadržaje unutar Prostornog plana, područje je potrebno opslužiti šinskim sistemom javnog prevoza putnika tipa metro. Trasa šinskog sistema i pozicija stanice biće predmet posebnog planskog dokumenta“, ističe se u Nacrtu prostornog plana.

Foto: BIO4

Implementaciju Prostornog plana, kako je predviđeno, posredno prate i sprovode Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i organi grada Beograda nadležni za poslove urbanizma, građevinskih poslova, inspekcije, komunalnih poslova i drugih nadležnosti.

Sa druge strane, zaključak Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, koji je takođe na javnom uvidu, je da do zagađenja zemljišta i podzemnih voda može doći u toku izgradnje planiranih sadržaja.

Zagađenja zemljišta u redovnom radu, poštovanjem propisanih mera i uslova, svešće se na minimum, s obzirom na to da će sve manipulativne i saobraćajne površine biti pod zastorom, a planom je predviđeno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Pošto se radi o objektima namenjenim razvoju i unapređenju nauke, u širem društvenom kontekstu, planiranom izgradnjom očekuju se pozitivni efekti“, stoji u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja.

Fizička i pravna lica primedbe na Nacrt Prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja mogu dostaviti u pisanoj formi, gradskoj odnosno opštinskoj upravi u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 22. julom 2024. godine, a mogu ih dostaviti i direktno Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Javna prezentacija Nacrta prostornog plana za BIO4 biće održana u petak, 12. jula 2024. godine sa početkom u 11 časova, u zgradi Urbanističkog zavoda Beograd, dok je javna sednica Komisije za javni uvid zakazana na istom mestu za četvrtak, 1. avgust.

„Fizička lica i predstavnici pravnih lica koja su u toku trajanja javnog uvida podnela primedbe u pisanom obliku mogu prisustvovati javnoj sednici i usmeno ih obrazložiti. O svakoj podnetoj primedbi obrađivač planskog dokumenta javno iznosi svoj stav“, stoji u oglasu Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.