najveći projekat u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora

Srbija

27.1.2024 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u petak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Shanghai Fengling i Serbia Zijin... Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u petak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Shanghai Fengling i Serbia Zijin Copper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Đedović Handanović je istakla da se time kreće u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će realizovati pomenute kineske kompanije – Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd i Serbia Zijin Copper doo Bor, u kojem je suvlasnik Srbija, navodi se na sajtu vlade.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva gigavata, vetroelektrane snage 1.500 megavata i solarne elektrane od 500 megavata, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Zijina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat će omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Zijina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Đedović Handanović je prenela da je početak izgradnje postrojenja planiran za prvi kvartal naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026. godine.

Do kraja 2028. godine trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje, najavila je ministarka.

Ona je naglasila da će ova investicija omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor obnovljivih izvora energije.

Sa ovim projektom, kako je navela, Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte obnovljivih izvora energije, kao i zelenog vodonika.

Takođe, on će doprineti i ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti i dostizanju ambicija da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine, zaključila je Đedović Handanović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...