Na berzama padaju cene energenata

Najavljeno majsko poskupljenje struje pod znakom pitanja

AnalizaSrbijaSvet

21.2.2024 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Najavljeno majsko poskupljenje struje pod znakom pitanja Najavljeno majsko poskupljenje struje pod znakom pitanja
Cene električne energije za domaćinstva i privredu u Srbiji, pa i gasa približile su se nivoima tržišnih cena na evropskoj berzi i novo poskupljenje... Najavljeno majsko poskupljenje struje pod znakom pitanja

Cene električne energije za domaćinstva i privredu u Srbiji, pa i gasa približile su se nivoima tržišnih cena na evropskoj berzi i novo poskupljenje u maju, verovatno neće biti potrebno, iako je to preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema stend-baj aranžmanu, rekli su danas stručnjaci za energetiku.

Konsultant za energetiku Željko Marković je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da struja i gas neće poskupeti, rekao je da cene tih energenata na svetskom tržištu padaju, pa da preporuka MMF-a o poskupljenju struje u maju ove godine za osam i gasa za deset odsto, verovatno neće morati da se primeni.

„MMF-ove preporuke imaju obavezujuću snagu, ali se svaka, u trenutku kada treba da se primeni, proverava analizom cena i ako nije potrebna korekcija predočiće se takvo obrazloženje. Prema sadašnjim trendovima struja ne bi trebalo da poskupi“, rekao je Marković.

Vučić je sinoć za RTS rekao da neće biti novog rasta cena energije da bi Srbija i dalje ostala privlačna za strane investitore.

Marković je rekao da je MMF u stend-baj aranžmanu sa Srbijom dao preporuku da električna energija za domaćinstva poskupi u trentutku kada je ona bila daleko ispod tržišne, prenosi Beta.

„U međuvremenu struja je u Srbiji poskupljivala i cena se polako približavala tržišnoj, ali je i tržišna rasla zbog energetske krize. Sada cena struje na tržištu pada“, rekao je Marković.

Dodao je da je prošle godine prosečna cena električne energije na evropskom tržištu bila oko 110 evra po megavatsatu (MWh) koliko sada plaća i privreda u Srbiji, a da domaćinstva i dalje plaćaju nešto nižu cenu od te tržišne.

Pošto cena električne energije na berzi i dalje pada, novo poskupljenje za domaćinstva, kako je rekao, „verovatno neće biti potrebno kako sada stvari stoje“.

„Cena električne energije koja se ugovara za 2025. godinu sada je pala na 76 evra po MWh, što je približno koliko sada plaćaju domaćinstva. I dalje je cena za domaćinstva, pa i za privredu među najnižima, na doljem pragu u Evropi“, rekao je Marković.

Dodao je da se „kasnilo sa korekcijama i da su se cene držale ispod tržišne i zato je MMF insistirao da se plaća tržišna cena da ne bi Elektroprivreda Srbije (EPS) finansirala tu razliku, a zatim tražila državnu pomoć“.

Marković je naveo da je slična situacija i sa cenom gasa, koja pada na tržištu i verovatno neće biti potrebna značajnija korekcija, a da će se svakako raditi analiza u trenutu kada odluka bude trebalo da se primeni.

Gas sada na berzi, kako je naveo, košta 25 evra po MWh, a bio je daleko skuplji.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković naveo je da se povećanjem cena struje u Srbiji za domaćinstva dostigao evropski nivo.

„Struja ne bi trebalo da poskupi bez obzira na preporuku MMF-a koji najlakše poseže za korekcijom te cene jer se najlakše naplati i od poreza se puni budžet“, rekao je Zdravković.

Sredinom 2022. godine energente su prodavali po rekordnim cenama, struja je koštala 700-800 evra po MWh, a gas po skoro 300 evra po MWh, odnosno 1.000 kubnih metara koštalo je 3.360 dolara. Do 2021. godine i energetske krize struja je koštala od 50-100 evra po MWh, a 1.000 kubnih metara gasa koštalo je 426 dolara.

  • PAVLE-2005

    21.2.2024 #1 Author

    Ali će ipak poskupeti reče MMF

    Odgovori

  • MIKIMILE

    21.2.2024 #2 Author

    Samo poskupljuju nista drugo ne znaju

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.2.2024 #3 Author

    Suludo bi bilo da poskupi,ali kod nas je sve moguće..

    Odgovori

  • Manja

    24.2.2024 #4 Author

    Bilo bi za promenu lepo cuti da ce pojeftiniti, sve poskupljuje a plate jedva dovoljne za zivot…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...